Otkrivamo vam ko su pobednici druge sezone takmičenja „Pop Culture Challenge”

Pobednički projekti druge sezone Pop Culture Challenge-a su SEKS, DROGA, NASILjE I STRAH; CRACK AND THE CITY SHORTS i ZALEPI IDEJU!

Seks, droga, nasilje i strah naziv je prve web-serije u Srbije namenjene mladima i problemima sa kojima se oni suočavaju, a na čijem razvoju će raditi tim mladih, diplomiranih audio-vizuelnih umetnika_ca iz Maslačak produkcije

Crack and The City Shorts je kratak animirani film autorke Milane Trifunjagić koja koristi humoristički objektiv za prenošenje poruka o rodnoj ravnopravnosti, mentalnom zdravlju, marginalizaciji i drugim društvenim izazovima. 

Zalepi ideju predstavlja direktnu borbu protiv poruka mržnje i nasilja tima okupljenog oko DUK festivala, korišćenjem paste-up (nalepnica) i realizovanjem radionica za organizacije civilnog društva koje će kasnije paste-up moći da koriste kao alat u svom radu.  

Pop Culture Challenge ima za cilj da kroz pop kulturu promoviše demokratiju, civilno društvo i ljudska prava i time dosegne do najširih društvenih krugova, čak i onih koji tradicionalno nisu naklonjeni ovim vrednostima. Pobednički projekti dobili su novčane nagrade za implementaciju svojih ideja.

Na ovogodišnji poziv stiglo je sedamdeset i devet prijava, a do finalne faze je stiglo samo osam projekata. O njihovoj popularnosti, mobilnosti, zanju i inovativnosti na finalnom događaju odlučivao je stručni žiri koji su činili Katarina Pribićević (McCann); Radovan Kupres (CRTA); Maja Ćurčić (ArtAparat); Pero Jovović (Nova S) i Ana Toskić (Partneri Srbija). Priliku da iskažu svoje mišljenje imalo je i preko 100 ljudi koji su bili u ulozi publike, a čiji glas se računao kao dodatni, šesti glas.

„Svaki od osam finalnih projekata je zaista vredan pažnje, svaki je poseban i svaki se bori za rešavanje krucijalnih problema u našem društvu. Naš cilj je da pomognemo u realizaciji svih ovih ideja i uradićemo sve što možemo da tako i bude”, dodaje Vojkan Arsić, izvršni direktor Centra E8.

Druga sezona Pop Culture Challenge-a je završena, ali organizacije koje na njemu rade već razmišljaju o idejama i koracima za naredni poziv, kao i o njegovom proširenju, zato nastavite da pratite njihov rad!

Ogromnu zahvalnost dugujemo Jeleni Mikić koja je ispred Represent Academy-a dodelila posebnu nagradu Džedajskom pokretu, odnosno jedno mesto na Londonskoj školi za odnose sa javnošću.

Pop Culture Challenge se realizuje u okviru projekta „Za snažnije građansko društvo“ koji je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Projekat sprovode PartnersGlobal, DT Institut, Evropski centar za neprofitno pravo i dve organizacije iz Srbije – Partneri Srbija i Građanske inicijative.

Pop Culture Challenge je inicijativa DT Instituta koja se realizuje u saradnji sa Centrom E8.