Aktivisti_kinje su razgovarali sa građanima_kama i podsetili ih da 17. decembra #IdeGlas!

116 mladih aktivista i aktivistikinja, okupljenih u okviru naše kampanje “IDE GLAS” otvorilo je 18.000 vrata, u želji da sa građanima_kama razgovara o problemima s kojima se oni svakodnevno suočavaju u svojim lokalnim zajednicama. Pored toga, iskoristili smo ovu priliku da građane_ke podsetimo na 17. decembar, ukažemo im na značaj izlaska na izbore i mogućnost da se njihov GLAS čuje.

Generalno interesovanje građana i građanki Srbije za politiku i političke teme nije na visokom nivou. Ipak, oni najčešće jasno prepoznaju probleme u društvu i u svojoj lokalnoj zajednici – nizak životni standard, zagađenje vazduha i vode, loš zdravstveni sistem, nedostatak parkova, nebezbedne ulice, nesređene autobuske i železničke stanice… Međutim, uglavnom ne veruju da svojim angažovanjem mogu da utiču da se ovi problemi reše.

Blizu polovine građana i građanki ne veruje da svojim angažovanjem mogu da menjaju stvari kojima nisu zadovoljni u društvu, navodi se u istraživanju „Stavovi građana Srbije o učešću u demokratskim procesima 2022“, koje je objavila CRTA. Angažovanje građana je suština bez koje demokratija ne može da postoji, zbog toga nastavljamo da ih ohrabrujemo da se uključe u političke procese.

Pod sloganom „Treniramo demokratiju“ 1. decembra pokrenuta je treća „Ide glas“ kampanja. Mladi, njih 116 koje je „Ide glas“ kampanja okupila u svoju aktivističku mrežu, su tokom deset dana kampanje razgovarali sa 18.000 građana i građanki. U 24 grada i opštine naši aktivisti i aktivistkinje su sa sugrađanima razgovarali o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju u svojoj zajednici i o idejama kako je moguće unaprediti i ulepšati život u njihovim gradovima.

U Užicu, Požegi, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Pančevu, Zrenjaninu, Somboru, Vrbasu, Kuli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Šapcu, Valjevu, Leskovcu, u niškim opštinama Pantelej i Palilula, i u beogradskim opštinama Zemun, Čukarica, Rakovica, Palilula, Grocka i Obrenovac, građane i građanke smo motivisali da glasaju.

U susret parlamentarnim, a u nekim gradovima i lokalnim izborima, koji će se održati 17. decembra, aktivisti i aktivistkinje su svoje sugrađane i sugrađanke podsetili da je glasanje na izborima jedan od mnogih, ali i najjednostavniji način da utičemo na rešavanje svakodnevnih problema sa kojima se suočavamo u svojoj zajednici.

Biračko pravo, kao jedno od političkih prava, daje nam mogućnost da odlaskom na biračko mesto i zaokruživanjem jedne od izbornih lista, uz malo utrošenog vremena i energije, iznesemo svoj stav o političarima i politikama koje nam nude. Tada možemo da zadržimo na vlasti one čijim smo radom zadovoljni. A ukoliko nismo zadovoljni, priliku da vode našu državu ili grad, možemo da damo kandidatima neke druge političke opcije.

Iako ne možemo da budemo sigurni da smo odabrali najbolje, demokratija nam daje mogućnost da već na sledećim izborima odaberemo bolje, ali i da u međuizbornom periodu svojim inicijativama, peticijama i javnim zagovaranjima utičemo na to da političke odluke budu u skladu sa onim što nam je zaista potrebno.

Uz apsolutno poštovanje principa stranačke neutralnosti, bez ikakvog zagovaranja ili iskazivanja simpatija prema bilo kojoj političkoj opciji, naši aktivisti i aktivistkinje su zamolili sugrađane i sugrađanke da odluku o tome kako će izgledati njihov svakodnevni život ne prepuste drugima i da ne propuste priliku da se 17. decembra njihov glas čuje.

Hajde da prestanemo da se igramo demokratije, i počnemo da je treniramo!

Hajde da odradimo zagrevanje, tako što ćemo se informisati o tome koje partije i kandidati prepoznaju probleme u našoj zajednici i kakva rešenja nude, i tako se pripremimo za prvi grupni trening koji nas očekuje u nedelju na biračkim mestima.