Liderski program namenjen razvijanju veština LGBTQI+ mladih je počeo!

U subotu, 2. decembra zvanično je počeo Liderski program namenjen LGBTQI+ mladima u okviru projekta „Radimo zajedno”.

Početak Liderskog programa obeležen je uvodnom sesijom nakon koje je usledio koktel dobrodošlice prilikom kog je 25 učesnika i učesnica imalo priliku da se upozna sa predavačima_cama sa kojima će narednih 6 meseci raditi na razvoju svojih veština i sticanju novih znanja. Učesnicima_cama se obratio i Aleksa Savić, direktor projekta i direktor Grupe IZAĐI koji je istakao značaj čitavog projekta u kontekstu poboljšanja položaja LGBTQI+ mladih.

RADIMO ZAJEDNO je trogodišnji projekat čiji je cilj promocija raznolikosti, jednakih šansi i inkluzije na radnim mestima i u poslovnoj zajednici Srbije. Dokazivanjem da inkluzija svih pojedinaca_ki, uključujući i pripadnike_ce LGBTQI+ zajednice daje pozitivne efekte na privredu, kao i kroz edukaciju i angažovanje građana_ki da bolje razumeju važnost i vrednosti standarda raznolikosti, jednakih šansi i inkluzije (DEI standards – Diversity, Equity, Inclusion), projekat će unaprediti šanse ranjivih zajednica i time poboljšati njihov pojedinačan napredak u društvu.

Liderski program za mlade iz LGBTQI+ zajednice ima za cilj izgradnju liderskih veština, kako bi se podstakao njihov profesionalni rast, poboljšale njihove šanse za napredovanje na radnom mestu i omogućilo njihovo povezivanje sa LGBTQI+ preduzetnicima koji rade u različitim industrijama.

Ideja je da izgradimo rastuću mrežu mladih koji nastoje da pokrenu promene u svojim zajednicama, dok se pojedinačno razvijaju i podržavaju jedni druge. Kroz osnovni skup zajedničkih vrednosti i liderskih veština, Liderski program nastoji da podigne novu generaciju građanski aktivnih, pozitivnih uzora koji su spremni da stvore konkretna rešenja za izazove u svojim zajednicama.

Liderski program se sastoji od devet obaveznih modula i pratećih aktivnosti. Za početak, učesnici_e će se upoznati sa programom, inkluzijom i pravima LGBTQI+ zajednice. Potom će imati priliku da savladaju koncept nazvan Adaptive leadership, na kom se radi na razvoju liderstva u izazovnim situacijama. Pored toga, polaznici_e će učiti i o veštinama pripovedanja, naprednim komunikacijskim veštinama, zatim o svim onim veštinama ključnim za zapošljavanje, a uključuju bezbednost na radu, upravljanje stresom i lično brendiranje.


Tokom programa, učesnici_e će se upoznati i sa Design Thinking metodom, kojom se koriste vodeće kompanije širom sveta, dok će program uporedo razvijati i njihove preduzetničke veštine, inspirišući ih da upravo oni budu nosioci važnih društvenih promena. U zaključnom delu, zajedno sa učesnicima_cama ćemo sumirati naučeno i raditi na daljim karijernim i ličnim planovima za svakog učesnika_cu.

U kombinaciji sa dodatnim, opcionim sesijama, Liderski program projekta RADIMO ZAJEDNO pomaže učesnicima_cama da razviju različite veštine i steknu znanja koja će im pomoći u profesionalnom napredovanju, ličnom rastu i boljem razumevanju pozicije manjinskih grupa u poslovnom okruženju, kao i zakonskih praksi koje se odnose na LGBTQI+ zajednicu u poslovnom ambijentu Republike Srbije.

Predavači i predavačice, dolaze iz brojnih organizacija i kompanija, okupljenih oko projekta RADIMO ZAJEDNO, uključujući: Grupu Izađi; Centar E8; ChangeLab Global; People Power Health; Bujoo Education; Leading Change Network; Atria Group; Impact HUB; Represent Academy; Talks and Folks; Canvas i druge.


Dodatne informacije o Programu možete naći ovde.

Radujemo se početku i sa nestrpljenjem iščekujemo da vas u budućnosti obaveštavamo o svim rezultatima, zato što smo ponosni!

Projekat je podržan od strane USAID u Srbiji, a sprovodi ga Grupa Izađi iz Novog Sada, u saradnji sa Centrom E8, Impact Hub Belgrade, Making Cents International i McCann Beograd.