Međunarodni dan mladih: Razlog za slavlje ili zabrinutost?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MLADIH 

Na Međunarodni dan mladih, izlazimo pred javnost sa uverenjem da ovog 12. avgusta, u Srbiji, nema preterano šta da se slavi. Umesto da praznik mladosti, dočekamo u pobedničkom, veselom i mladalačkom raspoloženju, današnji dan vidimo kao priliku da sumiramo 12 meseci za nama i sa žaljenjem zaključimo kako je društvo u kome živimo, postalo izrazito opasno i neprijateljsko okruženje za mlade. 

Godina koja je prošla između dva Dana mladih bila je, bez sumnje, izazovna i teška za celu Srbiju, svedočili smo najozbiljnijoj eskalaciji nasilja i zločinima čije su žrtve i počinioci bili deca i mladi. Pored toga, videli smo kako u praksi izgleda kada se konstantno krše prava dece i mladih kako od strane pojedinaca, udruženja, medija, tako i od strane najviših predstavnika vlasti.

Međunarodni dan mladih, dočekujemo zabrinuti i svesni da naš rad, sam po sebi, nije dovoljan. Neophodna je podrška svih institucija, kao i celokupne javnosti koja treba da razume da je omladina uvek onakva kakvom je oblikuju sistem, institucije, porodice i celokupno društvo. Ipak, ponosni smo na sve mlade ljude u našoj državi, koji uprkos svim izazovima, rizicima i pretnjama, istrajavaju u svojoj borbi i želji da ovo društvo učine boljim mestom za sve nas i na tome smo im beskrajno zahvalni! 

Centar E8, kao organizacija koja svoje aktivnosti temelji na omladinskom radu, podsticanju omladinskog aktivizma, kao i kulturne i medijske produkcije mladih; na prevenciji nasilja i ekstremizma, odnosno: promociji ljudskih prava i zdravih stilova života, vredno je radio i vredno radi… 

Između ovog i prethodnog Dana mladih, u zajednici koju čine Centar E8, Reflektor teatar i redakcija omladinskog portala Zoomer.rs, implementirali smo projekte i uspešno vodili programe sa pozitivnim uticajem na one mlade ljude koji su u njih bili direktno uključeni:

  • U okviru projekta „Budućnost za mlade”, radili smo sa učenicima i učenicama Gimnazije „Sveti Sava”, Grafičko-medijske škole, kao i sa mladima u riziku pod zaštitom Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska”. 
  • U našem Programu za političku participaciju mladih, na projektima objedinjenim krovnom kampanjom pod naslovom „Ide glas”, formirali smo mrežu od 140 mladih aktivista i aktivistkinja, iz 33 grada Srbije. Pomogli smo im da, zajedno sa svojim sugrađanima, pokrenu inicijative za rešavanje problema u lokalnim zajednicama, trudeći se da stvorimo prostor za konstruktivan dijalog, između njih i predstavnika organa lokalne samouprave.
  • Naš projekat „Supergirls” okupio je tri stotine devojaka i mladih žena iz šest gradova Srbije, dajući im priliku za učenje i autorsko, kreativno izražavanje o izazovima sa kojim se devojčice susreću tokom odrastanja, u patrijarhalnom društvu.
  • U partnerstvu sa omladinskim organizacijama iz Evropske unije, organizovali smo studentske i omladinske razmene, na projektima: „Gen E”, „EUinfluencers”, „Green actions to photo voice” i „Rušenje barijera”. Bavili smo se temama rodne ravnopravnosti, nenasilja, održivog razvoja i očuvanja životne sredine, medijskom i informacionom pismenošću, društvenim mrežama kao platformi za aktivizam, kao i kulturnom raznolikošću i razumevanjem pojmova evropskog identiteta i evropskih vrednosti. 
  • Na našem omladinskom portalu Zoomer.rs, objavili smo na stotine relevantnih tekstova, serijala, podkasta i drugog sadržaja koji su kreirali mladi autora/ke iz cele Srbije, okupljeni u redakciji čija je osnovna svrha edukacija omladine o principima građanskog novinarstva, odnosno: promocija medijske, informacione i opšte društevno-političke pismenosti. 
  • Takođe, naš Reflektor teatar, kao društveno-angažovano omladinsko pozorište sa stalnim repertoarom, odigrao je 74 predstave mladih umetnika/ca, za publiku iz jedanaest gradova i devet sela Srbije. 
  • Učestvovali smo u organizaciji Pop Culture Challenge-a, u kom se pop kultura koristila u službi promocije ljudskih prava i demokratije. Tom prilikom, direktno smo radili na razvoju deset najboljih ideja, čiji su autori/ke, kao i primarna ciljna grupa – mladi. 
  • Angažovali smo se i povodom društvene krize, nastale usled događaja vezanih za masovna ubistva, u maju ove godine. Organizovali smo stručni skup  „Budućnost za mlade”, na kom smo okupili ekspertsku javnost da zajedno sa omladinom, razgovara o primerima dobre prakse u oblasti prevencije vršnjačkog nasilja. Takođe, promovisali smo Deklaraciju pokreta Budućnost za mlade, kojom tražimo da se naučno utemeljeni programi prevencije nasilja, uvrste u zvaničan obrazovni sistem. Prikupljanje potpisa i dalje traje, a podrška koju dobijamo, jasno nam ukazuje da javnost prepoznaje značaj prevencije nasilja među mladima.  

Ipak, teško nam je da se otrgnemo utisku da bolje uslove za odrastanje u Srbiji nije moguće stvoriti bez suštinskih promena i političke volje da se mladima posveti dodatna pažnja koju zaslužuju i zbog toga se nadamo da će ovaj Međunarodni dan mladih biti podsetnik na našu zajedničku odgovornost prema njima.

Molimo celokupnu javnost da svojim delovanjem omogući hitne i suštinske promene, u načinu na koji naše društvo tretira svoju omladinu… u nadi da ćemo sledeći Međunarodni dan mladih, dočekati bez novih žrtava i bez mladih života izgubljenih u nasilju ili zbog nemara nadležnih institucija. 

Apelujemo na institucije da ozbiljno shvate uticaj koji permanentna kriza ima na nove generacije, na čijim se leđima nalazi dupli teret: teret sadašnjosti i teret odgovornosti za budućnost. 

S poštovanjem, 

Centar E8