EU Influencers: Mladi iz pet država na razmeni u Portugalu

Jedna od većih aktivnosti u okviru projekta #EUInfluencers jeste omladinska razmena na kojoj su učestvovali mladi iz pet država, odnosno Portugala, Italije, Švedske, Hrvatske i Srbije. Razmena se realizovala u prelepom gradu Vila Real, u Portugalu, što je dodatno doprinelo da iskustvo svih učesnika i učesnica bude nezaboravno.

Posebno je važno što su tokom razmene mladi influenseri i influenserke imali centralnu ulogu, te su oni bili ti koji su prezentovali i svoja znanja delili sa drugima, dok su im organizacionu podršku pružali partneri organizacije. Na taj način su imali mogućnost da još više razviju svoje komunikacijske veštine, kao i veštine prezentovanja, javnog nastupa itd.

Ključne teme i tačke učenja tokom razmene bile su: razumevanje kako funkcionišu EU i njene institucije, koje su mogućnosti mladih u EU, kako se boriti protiv dezinformacija i lažnih vesti, kako da izgradimo poverenje u EU. Zatim, debatovalo se o tome da li su lažne vesti i propaganda problem u EU i kako da se nosimo sa tim. Pored toga, učesnici i učesnice su naučili kako da predstavljaju rezultate na kreativne načine (putem video-zapisa, umetnosti i drugih oblika) i kako da postanu bolji influenseri u svojim zajednicama preko različitih platformi (onlajn i uživo).

Za sve mlade je izuzetno značajna bila i razmena iskustava i primera iz lokalnih zajednica, kao i lokalnih aktivnosti koje su učesnici/e već razvili i sprovodili u svojim državama.

Posebno želimo da isktaknemo i da pohvalimo tim iz Srbije koji je tokom razmene održao dve radionice: Aleksa Ostojić je govorio o inovativnoj PhotoVoice metodi, dok su Jelisaveta Perišić i Aleksa Petrović podelili svoja znanja o načinu na koji funkcionišu institucije Evropske unije.

Projekat #EUInfluencers je podržan od strane Evropske unije kroz program „Erasmus +”, a partneri na projektu pored Centra E8 su LAG Zagorje Sutla (Hrvatska), DYPALL (Portugal), African Empowerment Centre (Švedska) i Elios (Italija).