Predstavljanje Liderskog programa u okviru projekta „RADIMO ZAJEDNO”

U petak, 23. juna, na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu, predstavljen je LIDERSKI PROGRAM u okviru projekta RADIMO ZAJEDNO, namenjenog ekonomskom osnaživanju LGBTIQ+ zajednice u Srbiji. Ovaj projekat, inicirao je i podržao USAID u Srbiji, a pored Grupe Izađi iz Novog Sada, na projektu su angažovani Centar E8, Impact Hub Belgrade, Making Cents International i marketinška agencija McCann Beograd. 

Jedna od komponenti za koju je zadužen tim Centra E8 upravo je LIDERSKI PROGRAM, namenjen mladim pripadnicima/cama LGBTIQ+ zajednice, s ciljem da se poboljšaju njihove šanse za profesionalni rast, unapređenja na radnim mestima i posebno: da bi se kreirala rastuća mreža mladih lidera/ki, koji se međusobno podržavaju u svakodnevnoj borbi protiv diskriminacije.


Ovaj Program je detaljno predstavljen na događaju, pri čemu su otvorene i nominacije za potencijalne učesnike i učesnice Programa. Kandidati i kandidatkinje koji se traže su mladi (do 30 godina), ambiciozni i uspešni pripadnici/e LGBTIQ+ zajednice, s liderskim potencijalom i željom da uče i razvijaju svoja poslovna znanja i veštine. 

O tome šta projekat RADIMO ZAJEDNO znači USAID-u, iz perspektive pomaganja društvu Srbije, govorio je TOD ANDREWS, direktor kancelarije za strateško planiranje i koordinaciju programa pri misiji USAID-a u Srbiji. O samom projektu i tome šta on donosi LGBTIQ+ zajednici Srbije, detalje je podelio ALEKSA SAVIĆ, izvršni direktor Grupe IZAĐI i ujedno direktor projekta. On je naglasio da Grupa IZAĐI od svog osnivanja, odgovara na direktne potrebe LGBTIQ+ zajednice i njihovih porodica, a da su šanse koje mladim ljudima pruža projekat RADIMO ZAJEDNO, ujedno prilika da se rad Grupe IZAĐI unapredi, ali i da se samim tim unapredi položaj LGBTIQ+ osoba, u radnom okruženju. 

Treći govor dobrodošlice, održao je VOJKAN ARSIĆ, osnivač i izvršni direktor Centra E8. U svom izlaganju, Vojkan Arsić se fokusirao na LIDERSKI PROGRAM projekta RADIMO ZAJEDNO i edukativne module namenjene budućim učesnicima.

Arsić je naglasio da je i sam imao priliku da bude polaznik sličnog programa Obama Fondacije i da je iskustvo koje je stekao donekle inspirisalo razvoj LIDERSKOG PROGRAMA. Istakao je da je u ovom programu, podjednako važno to što će učesnici i učesnice, biti upućeni jedni na druge i u prilici da jedni drugima budu podrška.

Nakon tri govora dobrodošlice, održana je i panel diskusija na temu REPREZENTACIJE LGBTIQ+ ZAJEDNICE U RADNOM OKRUŽENJU. Moderator ovog panela, a ujedno i voditelj programa, bio je MILAN NIKOLIĆ, novinar Televizije Insajder. 

Na panelu, Milan Nikolić je ugostio: ALEKSANDRU GAVRILOVIĆ iz Labrisa; DUŠANA STOJAKOVIĆA iz Hemofarma; MAJU NEDUČIĆ iz Vege IT; MILANA ANTONIJEVIĆA iz NALED-a i SANJU STANKOVIĆ iz Kancelarije Poverenika za ravnopravnost Republike Srbije. Svi učesnici/ce u panelu, preneli su podržavajuće poruke ka LGBTIQ+ zajednici, a opšti ton diskusije mogao se shvatiti kao optimističan, jer je veći fokus stavljen na pozitivne prakse, nego na svakodnevne primere diskriminacije i kršenja ljudskih prava. 

S obzirom na to da je jedna od komponenti projekta RADIMO ZAJEDNO koncipirana kao podrška kompanijama i preduzećima koji u svoj rad žele da uključe DEI (Diversity, Equity, Inclusion) standarde i politike, posebno su značajne bile izjave Maje Nedučić (Vega IT) i Dušana Stojakovića (Hemofarm) koji su podelili pozitivna iskustva sa svojih radnih mesta i istakli kako je za antidiskriminacione politike na radnim mestima, ključna otvorenost i transparentnost. 

Značajno je bilo i izlaganje Milana Antonijevića, kao pravnika i stručnjaka za ljudska prava, ali posebno kao koautora nedavno objavljenog Vodiča za primenu antidiskriminacionih propisa u cilju unapređenja položaja LGBTI osoba na tržišti rada u Republici Srbiji.

Sanja Stanković iz Kancelarije Poverenika za ravnopravnost, posebno je istakla činjenicu da je diksriminacija u Republici Srbiji – nezakonita i da primenjivanje antidiskriminacionih praksi u poslovanju, nije “stvar političke korektnosti”, već zakonska obaveza svakog poslodavca. 

Isto tako, Aleksandra Gavrilović iz Labrisa, upozorila je na činjenicu da su neki od Zakona u Republici Srbiji – diskriminatorni, a kao primer navela je Zakon o radu i činjenicu da je samo 8% pripadnika i pripadnica LGBTIQ+ zajednice, spremno da se autuje na radnom mestu. 

Nakon panela, otvorene su nominacije za LIDERSKI PROGRAM, a svi prisutni učesnici/ce u događaju, pozvani su da nominuju svoje kandidatkinje i kandidate. 

Posle zvaničnog dela događaja, druženje je nastavljeno uz specijalnog muzičkog gosta – DŽIPSII-a, mlade muzičke zvezde u usponu. DŽIPSII je primer mladog LBGTIQ+ lidera jer od svoje prve pojave u široj javnosti ponosno ističe sve svoje identitete, čime šalje pozitivnu poruku mladima iz ranjivih grupa. Sem toga, pravi odličnu muziku, u šta su mogli da se uvere i svi prisutni na predstavljanju LIDERSKOG PROGRAMA u projektu RADIMO ZAJEDNO. 

Nominacije za LIDERSKI PROGRAM u projektu RADIMO ZAJEDNO biće otvorene do kraja avgusta, nakon čega će selekciona komisija odabrati dvadeset četvoro najboljih prijava, odnosno: učesnike/ce u šestomesečnom programu namenjenom razvoju liderskih veština kod mladih pripadnika/ca LGBTIQ+ zajednice u Srbiji.