Održana završna konferencija ChangeMakers škole

U utorak, 27. juna u prostoru Dorćol Platz-a je održana konferencija povodom završetka projekta „Changemakers school of Serbia“. Nakon što je u oktobru prošle godine objavljen poziv za mlade koji žele da doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica širom Srbije, koji žele da steknu liderske veštine i pokrenu svoje okruženje na rešavanje problema sa kojima se svakodnevno susreću, da se prijave i postanu polaznici i polaznice ChangeMakers škole, selektovano je 24 mladih koji su prošli program.

Od tada do danas polaznici i polaznice su prošli nekoliko treninga, formirali svoje lokalne timove, pokrenuli lokalne inicijative, prošli mentorski proces i predstavili sebe kroz medijske inicijative – stekli bogato iskustvo i zadivili sugrađane i sugrađanke svojom energijom i posvećenošću.

Škola je započela u oktobru Public narative treningom kada su se polaznici i polaznice upoznali sa osnovama liderstva, a kako je, tokom prezentovanja rezultata projekta, istakla Kristina Petronijević, tim liderka u Centru E8, polaznici i polaznice su nakon toga „bili spremni da pričom o sebi i svojoj ličnoj motivaciji pokrenu regrutaciju aktivista i aktivistkinja za svoje lokalne timove“.

U okviru panel diskusije četvoro polaznika/ca Milica Bicić, Andreja Stanković, Fedor Todorović i Marija Gvozdenović, imali su priliku da iznesu svoja iskustva učešća u programu, a razgovor je moderirala Marina Milosavljević, projektna koordinatorka u Centru E8.

„Svi uvek govore kako nešto treba da se uradi, te sam ovo videla kao sjajnu priliku da se i sama uključim i preduzmem nešto konkretno“, navela je Milica Bicić, polaznica škole i koordinatorka aktivnosti na opštini Palilula, tokom razgovora o motivaciji za učešće.

Nakon Community organizing treninga održanog u decembru, na kome su polaznici i polaznice razvijali planove svojih lokalnih inicijativa, oni su prepoznali i koji bi mogli biti izazovi u realizaciji tih planova. Andreja Stanković, polaznica iz Sremske Mitrovice, navela je da joj se činilo da će mali broj članova njenog tima biti veliki izazov u realizaciji inicijative, ali da se zapravo pokazalo da to nije prepreka.

„Shvatila sam da nije presudno koliko nas je u timu. Komunikacija, energija i atmosfera su bili odlični i vodili nas ka ostvarenju cilja“, istakla je Andreja.

Govorivši o tome kako je ovaj proces osnažio nju lično, Marija Gvozdenović, koordinatorka aktivnosti u Zemunu, istakla je: „Najveća prednost treninga u okviru ChangeMakers škole je ta što su nas pripremili za ono što nas je čekalo na terenu“.

Fedor Todorović, koordinator aktivnosti na opštini Čukarica, se nadovezao rekavši da su „svi treninzi, kao i mentorske sesije imali značaj ne samo za rad na terenu, vođenje tima i pokretanje inicijativa, već i za lični razvoj i sticanje veština koje su korisne u svakodnevnom životu“.

Učesnik i učesnice panela su govorili o tome kako je ovaj proces učenja osnažio njih lično, ali i kakve su rezultate postigli radeći na inicijativama i kako su unapredili život u svojim lokalnim zajednicama. Milica Bicić je dodala koliko je za nju i njen tim bila značajna podrška koju su dobili od građana, ali i otvorenost i spremnost predstavnika lokalne samouprave da saslušaju sa kojim problemima se suočavaju stanovnici njihove opštine.

Predstavnici gradske opštine Palilula su nas rado saslušali i bili zainteresovani za rešavanje problema rasvete i nelagalnog buvljaka u naselju Borča. Naučili smo da, da bismo došli do nekih promena, treba da počnemo od malih stvari, ali i da se upornost zaista isplati“, ističe Milica.

Changemaker-i/ke su sebe i svoju motivaciju da se bave aktivizmom izneli i u okviru medijskih inicijativa objavljenih i dostupnih na portalu Zoomer.

Projekat je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.