SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM ESKALACIJE NASILJA U ŠKOLAMA I MASOVNOG UBISTVA U OŠ “VLADISLAV RIBNIKAR” U BEOGRADU

Nedostaju reči koje bi iskazale svu žalost, tugu, zabrinutost i strah koje delimo sa porodicama nastradalih i čitavim društvom u vezi sa jutrošnjim događajem u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Izražavamo najdublje saučešće porodicama preminulih i nadu da će se lekari izboriti za živote ranjenih.

Isto tako, izražavamo i svoju najiskreniju želju da se sličan događaj nikad ne ponovi ni u Beogradu, ni u Srbiji, ni bilo gde na svetu.

Kao organizacija koja se bavi prevencijom nasilja i svih vrsta ekstremizma među decom i mladima, iz Centra E8 apelujemo na ukupnu javnost da problem nasilja među mladima shvatimo maksimalno ozbiljno kao prioritet i kao temu koja nadilazi i briše sve političke, vrednosne i druge razlike u našem društvu.

Ističemo da je nasilje problem koji se tiče svih članova našeg društva i da, sa tim u vezi, svi moramo biti deo rešenja ovog problema. Niko nije zaštićen, svi snosimo svoj deo odgovornosti za ovaj zločin i niko ne sme biti isključen iz hitnog, zajedničkog delovanja na sprečavanju vršnjačkog i svog drugog nasilja u školama, među decom i omladinom.

Molimo sve nadležne organe državne uprave, a posebno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, da fokus svih obrazovnih politika najhitnije stave na prevenciju nasilja među mladima i sveobuhvatne programe edukacije dece, omladine, roditelja, profesora i nastavnog osoblja.

Posebno apelujemo na medije da razumeju kako je njihova uloga i odgovornost u ovom trenutku ključna. Način medijskog izveštavanja, u ovom momentu, od presudnog je značaja za prevenciju sličnih događaja u budućnosti. Zato je od najveće važnosti da se o zločinu u OŠ “Vladislav Ribnikar” izveštava bez senzacionalizma, uz poštovanje Zakona o informisanju i pridržavanje etičkih smernica iz Kodeksa novinara Srbije

Pozivamo sve građane, predstavnike relevantnih institucija i organizacije civilnog društva da uvaže, podele i podrže naš apel, u nadi da će ovaj nezamislivo strašan događaj uticati na to da se kao društvo najhitnije okupimo, s ciljem da rešavanje problema nasilja među mladima shvatimo kao apsolutni prioritet, kao najvažniju i najhitniju temu koja zahteva delovanje svih činilaca društva, na svim instancama i svim nivoima, odmah.

 

Centar E8

Beograd, 3. maj 2023.