Reflektor teatar u kampanji od vrata do vrata

Lepe vesti sa Svetle strane scene

VIDIMO SE, NA DORĆOLU!

Reflektor teatar u kampanji od vrata do vrata

U subotu, 8. aprila, od 11-15 časova, ekipa Reflektor teatra, kucala je na vrata svojih komšija, na Dorćolu.

Dvadesetšestoro umetnika, glumaca, glumica, autorka/ki i mladih volontera, podeljenih u trinaest parova na terenu, obišlo je više od pet stotina komšija. Svima smo se predstavili, objasnili čime se bavimo, kao i da se scena na kojoj igramo svoje predstave, nalazi u prostoru Dorćol Platza. Komšijama kojima smo zvonili na vrata, ostavili smo svoje repertoarske flajere, kao i poklon-kartice za popust, pri kupovini ulaznica.

Kao nezavisno pozorište, koje radi sa mladima i za mlade, Reflektor teatar je posvećen konceptu pozorišta zajednice. Sem toga, uvek smo u potrazi za novim načinima da ostvarimo direktnu komunikaciju, sa publikom.

U saradnji sa timom Centra E8, aktivistima/kinjama kampanje “Ide glas” i članovima/cama Omladinskog kluba Reflektor teatra, za četiri sata, obišli smo čitav Dorćol, kako bismo se predstavili, upoznali s komšijama i pozvali ih da posete našu scenu. Kroz ovu kampanju, stekli smo sjajna iskustva, nove prijatelje i pouke koje će nam pomoći u daljem radu. Zato se zahvaljujemo svima, koji su nam otvorili vrata i našli dva minuta, za razgovor sa našim timom.

Ponosni smo što smo uspeli da se povežemo sa lokalnom zajednicom i što smo imali priliku da prikažemo našu posvećenost kulturi, umetnosti i aktivizmu. Posebno, u svetlu činjenice da upravo počinjemo rad na predstavi čija će tema biti Dorćol i očuvanje duha ovog dela Beograda, uprkos nezaustavljivom procesu džentrifikacije. Želimo da naša nova predstava da nastane u dijalogu sa stanovnicima Dorćola, a kampanja od vrata do vrata, prvi je korak u tom procesu.

Sem činjenice da smo se lično predstavili svojim komšijama, raduje nas i to što smo pilotirali neobičnu praksu promocije umetnosti i kulture. Jer, nemamo sredstava za skupe načine oglašavanja, ali imamo – nas i dobru volje, da se približimo publici, koja još ne zna za naš rad.

Reflektor teatar veruje da je umetnost neodvojiva od aktivizma, a spajanjem ove dve prakse, uspeli smo da obiđemo komšiluk, predstavimo se i pozovemo nove ljude u našu zajednicu.

Hvala vam što stojite s nama, na Svetloj strani scene… I hvala svima, koji su nam otvorili vrata!

Nadamo se da će to biti početak novih prijateljstava, koje gradimo kroz umetnost, aktivizam, kulturu i pozorište kao omladinski rad.