Devojke mogu sve! Uspešno završen Supergirls projekat

U četvrtak, 9. februara, promocijom Zbirke poezije i proze mladih autorki „Supergirls: Devojke mogu sve“ i dvanaestim po redu izvođenjem predstave „Devojčice“, završene su sve planirane aktivnosti na projektu SUPERGIRLS, namenjenom osnaživanju i edukaciji devojaka i mladih žena.

U okviru ovog projekta, koji je namenjen osnaživanju i edukaciji devojaka i mladih žena, zajednički smo ostvarili sjajne rezultate.

Razvili smo, napisali i objavili priručnik za obuku omladinskih radnica, trenerica i vršnjačkih edukatorki, za rad sa devojkama i mladim ženama na promociji rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodnih stereotipa. Naš program nastao je adaptacijom obrazovnog metoda PROGRAM F, regionalne mreže inicijative mladića – YMI. U adaptaciji su učestvovali predstavnici i predstavnice svih partnerskih organizacija na projektu #SUPERGIRLS, a priručnik je u web izdanju besplatan i dostupan svima koje bi mogao da interesuje. SUPER-Ž priručnik možete da preuzmete OVDE

Sastavni deo SUPER-Ž programa bile su i edukacije. Organizovali smo četrnaest treninga i obuka za više od 200 devojaka i mladih žena iz Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Šapca, Vranja i Bora. U istim gradovima uspešno smo organizovali i pet panel diskusija, čije su učesnice bile istaknute žene u lokalnim zajednicama.

 

 

Dragulj ovog programa je svakako predstava “Devojčice” – dokumentarna predstava o ženskom odrastanju.  Osmislili smo, napisali i producirali celovečernju pozorišnu predstavu Reflektor teatra, Devojčice, u saradnji sa deset devojaka i mladih žena, koje na sceni govore lične priče iz odrastanja. U okviru projekta, predstava je izvedena dvanaest puta, pred više od hiljadu ljudi u publici. 

U radu na predstavi bilo je uključeno trinaest devojaka i mladih žena, koje su prošle kroz intenzivan program umetničke edukacije i produkcije predstave, u kojoj su potpisane kao autorke – ravnopravne sa svim ostalim članovima i članicama tima Reflektor teatra. Predstava će ostati na stalnom repertoaru ovog pozorišta, sve dok za nju bude postojalo interesovanje publike.

Pored Beograda, predstava je odigrana u još pet gradova obuhvaćenih projektom: Novom Sadu, Boru, Vranju, Šapcu i Kraljevu. Takođe, predstavu smo odigrali i u Kikindi, na Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, po pozivu Centra za podršku ženama. Ukupno: dvanaest igranja u šest gradva, za samo tri meseca. I nastaviće se! 

U okviru projekta, u saradnji sa omladinskim portalom Zoomer, producirali smo dva web serijala – ,,5×5: MALA ŠKOLA FEMINIZMA”, u kom stručne saradnice u radu na predstavi ,,Devojčice”  ukrštaju svoja mišljenja o ulozi feminističkog znanja u obrazovanju mladih žena i muškaraca, kao i web serijal ,,Super žene”, u kom je ekipa predstave ,,Devojčice” predstavila pet žena, ostvarenih u profesijama koje se tradicionalno percipiraju kao muške. Serijal „5×5: MALA ŠKOLA FEMINIZMA” možete pogledati OVDE, a serijal „Super žene” možete pronaći OVDE.

Još jedna aktivnost u okviru projekta na koju smo ponosni je literarni konkurs koji smo organizovali za autorke uzrasta od 16-26 godina, iz gradova obuhvaćenih projektom. Više od trideset devojaka pisalo nam je svoje pesme i priče na teme ženskog odrastanje, a o najuspešnijim radovima, odlučivao je žiri u sastavu: Marija Ratkovič, spisateljica i aktivistkinja; Radmila Petrović, pesnikinja i koautorka predstave „Devojčice“, čiji su se glasovi sabirali i računali kao jedan glas.

 

Organizovali smo šest radionica javnog nastupa i razvoja literarnih radova, za mlade autorke iz Beograda, Novog Sada, Bora, Šapca, Kraljeva i Vranja. Nagrađene autorke, imale su priliku da svoje literarne radove predstave, javnim čitanjima u okviru prologa predstave „Devojčice“.

 

 

Takođe, pripremili smo i objavili zbirku najuspelijih radova sa literarnog konkursa. U zbirci, nalaze se pesme i priče dvadeset mladih autorki, čiji su radovi izabrani na literarnom konkursu. Objavljene autorke: Anastasija Đorđević, Vranje; Dunja Pavlov, Novi Sad; Anđela Andrijević, Novi Sad; Jelisaveta Perišić, Beograd; Suzana Stevanović, Beograd; Ina Stanković, Beograd; Smiljana Kapunac, Beograd; Ana Vučićević, Beograd; Anđela Ilić, Bor; Teodora Marinkov, Bor; Đurđina Stamenković, Bor; Nevena Dobrić, Bor; Milica Popović, Kraljevo; Sofija Đurić, Kraljevo; Sofija Stančić, Kraljevo; Darija Sabadoš, Novi Sad; Anja Ljubinković, Novi Sad; Minja Vujović, Šabac; Eleonora Vasić, Šabac; Emilija Anđelković, Vranje. Zbirka ima svoje štampano i svoje web izadnje, koje je besplatno i dostupno svoj zainteresovanoj publici. Link na kome možete da preuzmete SUPERGIRLS zbirku je OVDE.

Osmislili smo, konciprirali i producirali kampanju sa naslovom „Devojke mogu sve“, u kojoj smo koristili društvene mreže, bilborde i klasične medije, da bismo devojčicama, devojkama i mladim ženama poručile da budu: SVOJE, SNAŽNE, PONOSNE, HRABRE, GLASNE, ISTRAJNE, MUDRE, NASMEJANE, MUDRE I SJAJNE. Da budu ono što jesu i da ostanu DEVOJČICE!

Projekat SUPERGIRL tako je uspešno okončan… ali, NAŠA BORBA I NAŠ RAD – TEK SU POČELI!!! 

Cilj nam je da devojčice odrastaju u srećne devojke i uspešne mlade žene, bez straha od društvene osude, bez pogrešnih očekivanja, bez straha od nasilja… sa punom verom u sebe i svoju snagu, da promene svet i žive svoje živote, onako kako to žele.

Projekat SUPERGIRLS realizovan je uz podršku Agencije ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) i Evropske unije u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II“. 

Nosilac projekta, bila je organizacija Centar E8 iz Beograda, a partnerske organizacije na implementaciji aktivnosti bili su: SOS ženski centar, Novi Sad; UG Svetlost, Šabac; UG „Kokoro“, Bor; Grupa Grupa, Kraljevo i omladinsko udruženje „Naš svet, naša pravila“ iz Vranja. Pridruženi partneri bili su i Grupa Kombinart iz Šapca, kao autori svih dizajnerskih i grafičkih rešenja u projektu.

Centar E8 posebno se zahvaljuje izdavačkoj kući ARHIPELAG, koja je donirala svoja izdanja, poklonjena svim učesnicama literarnog konkursa; Dorćol Platzu i Građanskim inicijativama, na nesebičnom ustupanju prostora, Filološkoj gimnaziji, Grafičkoj – medijskoj školi i Gimnaziji „Sveti Sava“. Takođe, veliko HVALA i organizaciji CARE INTERNATIONAL kao i svim organizacijama članicama mreže Inicijativa mladića – YMI, bez čije stručne podrške i pomoći, realizacija projekta SUPERGIRLS ne bi bila moguća.