Aktivisti kampanje “IDE GLAS” ponovo na vašim vratima

Nakon realizacije najveće stranački neutralne GOTV (Get out to vote – Izađi i glasaj) kampanje u okruženju – IDE GLAS se vraća.

U martu je više od 100 aktivista i aktivistkinja “IDE GLAS” kampanje išlo od vrata do vrata i pozivalo Beograđane i Beograđanke da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo. Aktivisti su građanima i građankama doneli poruku o tome zašto je važno učešće na izborima, ali i koliko je bitna politička participacija svih nas. Zahvaljujući aktivnostima ove kampanje izlaznost na izborima u Beogradu povećana je za 2,35%.

Povedeni uspehom prethodne kampanje i sa značajnim iskustvom, odlučili smo da pokrenemo novu kampanju kako bismo građane podstakli na širu političku participaciju. Sa željom da doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice i pokrenu svoje okruženje na rešavanje problema, preko 130 mladih obučenih za rad na terenu i komunikaciju sa građanima, trenutno razgovara sa građanima i građankama u 33 opštine širom Srbije o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u svojim zajednicama.

Novom “IDE GLAS” kampanjom promovišemo mogućnost pokretanja lokalnih inicijativa kao jednog od oblika političke participacije. Želimo da dopremo do što većeg broja građana na teritoriji Srbije i kažemo im da je važno da “udruže svoje ruke i poprave stvari”. Ukoliko se svi ne udružimo u rešavanju svojih problema i ne preduzmemo inicijativu, ne možemo reći da smo aktivni građani i da je naše društvo demokratsko.

Građanima pružamo relevantne informacije o tome da su kvalitet života i demokratija međuzavisni, da uz porast demokratije raste i ekonomija države. Indeks Ujedinjenih nacija za ljudski razvoj pokazuje da su države sa najvišim kvalitetom života obično države sa demokratskim uređenjem. Iako u demokratiji građani biraju svoje predstavnike koji dalje u njihovo ime donose odluke, uloga građana se tu ne završava. Jedna od mogućnosti uticaja na odluke je pokretanje lokalnih inicijativa.

Cilj je da svojim akcijama u lokalnim zajednicama naši aktivisti i aktivistkinje zajedno sa građanima i građankama podstaknu lokalnu samoupravu i ostale relevantne aktere na rešavanje poblema sa kojima se svakodnevno susreću.

Nakon obuke na teme liderstva i izgradnje tima, šesnaestoro aktivista i aktivistkinja je formiralo svoje timove širom Srbije i ojačalo aktivističku mrežu Centra E8. Oni sada uspešno vode svoje timove tokom realizacije kampanje čiji prvi talas traje od 3. do 18. decembra.

Kampanja se sprovodi u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kuli, Vrbasu, Somboru, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Valjevu, Kragujevcu, Trsteniku, Jagodini, Kraljevu, Čačku, Užicu, Požegi, Leskovcu, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Vranju, Beogradu, Pančevu, Vršcu, Smederevu i Staroj Pazovi.

Ukoliko živite u nekom od ovih gradova, otvorite nam svoja vrata i recite kako živite!

Pored direktnog razgovora sa građanima na terenu, sve aktivnosti će pratiti i kampanja na društvenim mrežama.

Pridružite nam se!