OSAMNAEST GODINA CENTRA E8

Punoletstvo je nova odgovornost

 

U sredu, 22. 02. 2022. Centar E8 puni OSAMNAEST godina! Još smo mladi, snažni i entuzijastični. Verujemo da najbolje stvari tek dolaze…  Ipak, od danas smo – u simboličkom smislu, zakoračili u svet odraslih, u zrelost i nove vidove odgovornosti. Naša organizacija, sada je punoletna – što svedoči o nezanemarljivom iskustvu i kontinuitetu našeg rada. Istovremeno, naše punoletstvo dokazuje da smo spremni nove izazove i nove pobede.

 

Godine 2004, osnovani smo kao udruženje mladih.

Danas smo organizacija s osamnaest godina iskustva u radu sa mladima i za mlade.

 

U prethodnim godinama, uspešno smo realizovali stotine projekata i programa, kroz koje su prošle hiljade mladića i devojaka, iz cele Srbije. Naš tim, danas, čine  eksperti i ekspetkinje za omladinski rad, neformalno obrazovanje, kulturu, umetnost i medijsku produkciju. Ipak, neodvojiv i nezamenjiv deo našeg tima su i aktivisti/aktivistkinje, među kojima ima i mlađih od naše organizacije.

 

Ponosni smo na činjenicu da smo organizacija u kojoj se odrasta, ali i organizacija koja raste.

 

U svoju deventaestu godinu, Centar E8 ulazi kao zajednica, koju čine tri entiteta: Reflektor teatar, osnovan 2012. kao nezavisno, angažovano pozorište sa stalnim repertoarom; omladinski internet portal Zoomer.rs i Centar E8, kao krovna organizacija, čije su primarne delatnosti neformalno obrazovanje i promocija zdravih stilova života. Naša kancelarija, redakcija, studio, prostor za probe, predstave i druge javne programe, nalaze se u Dorćol Platzu, pa s ponosom ističemo da je Centar E8 deo šire zajednice koju čini Art komuna Dorćol.

 

Zahvaljujući raznovrsnosti naših stalnih programa, ali i originalnoj metodi omladinskog rada, koja ukršta edukaciju, kulturnu i medijsku produkciju – jedinstveni smo i prepoznatljivi, ne samo i regionu, već i u širem, međunarodnom kontekstu.

 

U prethodnih osamnaest godina, bavili smo se različitim temama, relevantnim za mlade, u našem društvu. Ipak, najveće iskustvo i ekspertizu, stekli smo u radu vezanom za teme rodne ravnopravnosti,  prevencije nasilja i ekstremizma, zdravih stilova života, kao i medijske i informacione pismenosti.

 

Takođe, bavimo se podsticanjem omladinskog aktivizma u oblasti ljudskih prava, kao i afirmacijom i promocijom stvaralaštva mladih, kroz kulturu, umetnost i medije.

 

Verujemo u mladost i mlade. Verujemo u zajednicu i zajedništvo. Verujemo da su naši aktivisti i aktivistkinje, super-heroji i heroine svojih života i našeg društva.

 

U dogovoru sa svim članovima i članicama našeg (sve većeg) tima, odlučili smo da punoletstvo Centra E8, slavimo cele godine. U sklopu proslave 18. rođendana, pripremili smo niz specijalnih programa, namenjenih mladim ljudima, kao i svim našim saradnicima i partnerima, bez kojih ne bismo bili tamo gde smo sad.

 

Srećan nam rođendan!

 

Svi ste pozvani, a najlepši rođendanski poklon je vaše poverenje!

Tim Centra E8

Na Dorćolu, 22. 02. 2022.