Pojačanje u E8 timu : MINJA BOGAVAC NA POZICIJI KREATIVNE DIREKTORKE

Ove godine, sa prolećnih praznika se vraćamo uz dobre vesti vezane za naš rad, tim, zajednicu i planove. Na novootvorenom radnom mestu kreativne direktorke Centra E8, od danas je zaposlena Milena Minja Bogavac, dramaturškinja, rediteljka, dramska pedagoškinja, dugogodišnja saradnica i prijateljica naše organizacije.

U ovoj novosti, nešto je i staro. Naime, Minja je već deset godina, bila uključena u veliki deo aktivnosti, programa i projekata Centra E8. Ipak, novo je da smo od danas taj odnos učinili formalnim: naša saradnja sada podrazumeva puno radno vreme, na mestu ključnom za kreativne, kulturne i umetničke aspekte rada E8 zajednice.

Podsećamo, Minja je jedna od osnivačica Reflektor teatra, u kome od prvog dana radi kao spisateljica, dramaturškinja, rediteljka i članica upravnog odbora. Ko-autorka je naših predstava „Muškarčine“, „Crvena: samoubistvo nacije“, „Sumnjivo lice“ i „Smrt fašizmu“. Nekoliko godina, bila je angažovana u okviru kreativnog tima projekta „Budi muško“, a sarađivali smo i na velikom broju drugih programa i aktivnosti. Baveći se upotrebom drame u edukaciji, bila je članica našeg trenerskog tima, a povremeno se bavila i uređivanjem brošura i publikacija u izdanju Centra E8.

„Jezikom Fejsbuk statusa, moglo bi se reći da smo Centar E8 i ja iz otvorene veze, prešli u brak“, izjavljuje Minja Bogavac, kroz smeh… Svoju prvu izjavu sa mesta kreativne direktorke, nastavlja u ozbiljnijem tonu: „Rasli smo zajedno, Centar E8 i ja. Kad saberem profesionalne, ali životne veštine, kojima sam ovladala u ovoj organizaciji, shvatam da je Cenatr E8 bio moja neformalna škola. U nju sam stupila sa svojih 28 godina, što će reći da sam tada i sama spadala u kategoriju mladih… U međuvremenu, ovde sam se edukovala u omladinsku radnicu, a metod zvani: Pozorište kao omladinski rad, koji smo – radeći na pozorišnim predstavama Reflektor teatra, uspostavili Vojkan Arsić i ja, verovatno je najvažnija tačka mog profesionalnog razvoja… Zaposlenje u Centru E8 zato doživljavam kao maturu: to je ispit zrelosti, za mene, ali i dokaz zrelosti ove organizacije. Jer, Centar E8 već neko vreme, nije samo organizacija mladih koji rade s mladima i za mlade, već zajednica koju čine Reflektor teatar, internet portal Zoomer, kao i niz drugih programa kojima je zajednički imenitelj autentičan i originalan pristup omladinskom radu. Zadatak kreativne direktorke, doživljavam kao neku vrstu primenjene dramaturgije: kao razvijanje narativa koji povezuju programe, čineći ih preciznijim, efikasnijim i jasnije iskomuniciranim. Do sada smo, zajedno, uradili mnogo stvari na koje sam beskrajno ponosna, a sada – svoj angažman vidim kao priliku da radimo još bolje. Raduje me što znam da je ova priča naša, kvalitetna i zdrava, što je ovo priča koja se stalno razvija i nadam se da ću pomoći da bude što bolja, da bude priča sa što više likova i mnogo sjajnih trenutaka vezanih za mladost i odrastanje.“

Minja Bogavac rođena je u Beogradu, 1982. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Komadi su joj izvođeni, prevođeni, objavljivani i nagrađivani, u Srbiji, regionu, kao i na široj međunarodnoj sceni. Radila je kao nastavnica dramaturgije i scenarija u srednjoj, umetničkoj školi „Artimedia“, a pored rada u okviru Centra E8, sarađuje sa mnogim drugim ustanovama kulture, organizacijama, kulturnim i umetničkim grupama u regionu.

 

O svom angažmanu u Centru E8, Minja je govorila i u programu Radio Beograda, a njeno gostovanje možete preslušati na linku.