Bez straha: Aktivizam kao ekstremni sport

Sedmi EDIT serijal bio je posvećen dekonstrukciji toksičnih narativa usmerenih ka aktivistima, aktivistkinjama i aktiističkom radu u Srbiji. U želji da pokažemo koliko zabluda i mtova prate svaku građansku akciju u trenutnoj društvenoj atmosferi, ugostili smo relevantne sagovornike i sagovornice, ali i posetili važna mesta na kojima otpočinju društvene promene, uprkos toksičnim narativima, glasinama i strahu.

Redakcija portala Zoomer ponovo je analizirala početni problem, ovoga puta u tekstu Aktivizam kao ekstremni sport autora Jovana Kalema, u kome se retrospektino osvrće na društveni kontekst.

Vlog je nastavio dekonstrukciju narativa pružajući perspektivu aktivista Milana Vujića i Dobrice Veselinovića. Veselinović i Vujić su tokom svoje aktivističke karijere u nekoliko talasa trpeli pritiske, pretnje, tužbe i antikampanje, nekada više, a nekada manje intenzivno. U nekim situacijama toksična atmosfera eskalirala je i nasiljem. Vujić je istakao da je uprkos svemu, važno boriti se za društvene promene, a Veselinović značaj lokalnih inicijativa, koje u određenim društvenim okolnostima mogu da prerastu kontekste u kojima su nastale.

Reportaža nas je odvela u Novi Sad, gde smo u razgovoru sa Miranom Pogačarom, aktivistom nekoliko građanskih inicijativa i pokreta razgovarali o situaciji “na lokalu”, u manjim sredinama koje drugačije funkcionišu od Beograda i u kojima aktivisti imaju specifične probleme i izazove. Pogačar se osvrnuo i na trenutne izazove i inicijative koje rastu, ali kojima je nužna podrška građana i građanki.

Ovoga puta, podcast nam je osvetlio nove dimenzije toksičnih narativa koji prate isključivo aktivistkinje. Reč je o mizoginim i seksističkim kampanjama koje se često vode protiv žena na aktivističkoj sceni i u javnom prostoru. Sagovornica podcasta bila je Mina Milošević, aktivistkinja Združene akcije Za krov nad glavom, sa kojom je autorka Jana Šarić razgovarala o svim izazovima, problemima i diksriminacijom sa kojom se susreću ona i njene saborkinje sprečavajući deložacije i braneći pravo na dom sugrađana i sugrađanki.