EDIT serijal 01 / Da li ste na spisku?

U okviru EDIT projekta, koji se bavi dekonstrukcijom toksičnih narativa, zabluda i dezinformacija usmerenim prema različitim društvenim grupama, koje se uglavnom nalaze u vrlo specifičnom i ranjivom položaju, Centar E8 pokrenuo je medijsku produkciju koristeći se transmedia storytelling metodologijom.

Svakog meseca bavimo se temom koja je birana u skladu sa aktuelnim društvenim okolnostima i kreiramo EDIT serijal, koji se sastoji od bloga, vloga, podcasta i reportaže. U okviru prvog EDIT serijala bavili smo se temom spiska na kome se našlo 57 organizacija civilnog društva i pojedinaca, protiv kojih je pokrenuta istraga zbog sumnje da učestvuju u finansiranju terorizma i pranju novca.

Urednica portala Zoomer, koji pruža medijsku podršku EDIT serijalu, Sara Radojković je u okviru svog teksta “Zašto više nije smešno kada o NGO pričamo kao o stranim plaćenicima?” mapirala toksične narative, glasine i zablude koje su široko rasprostranjene i koje direktno utiču na nepovoljnu percepciju nevladinih organizacija i njihovih aktivista.

U vlog emisiji “Da li ste na spisku?” Sonja Stojanović Gajić, članica upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa govorile su o funkciji organizacija civilnog društva, njihovim doprinosima, izazovima sa kojima se susreću zbog zabluda i toksičnih narativa i problemima koje sa sobom nosi “afera spisak” i istraga koja je pokrenuta.

https://fb.watch/2q5ZDByYhs/

U EDIT podcastu gostovala je Jelena Vasić, novinarka KRIK-a, organizacije koja se takođe nalazi na spisku. Sa Jelenom smo razgovarali o transparentnosti projektno finansiranog novinarstva, mehanizmima provere kao i kredibilnosti čitavog istraživačkog procesa. Zanimalo nas je kome to KRIK polaže račune, a čija zapažanja, kritike i utiske osluškuje.

Poslednji segment prvog EDIT serijala bio je reportaža iz prostorija Građanskih inicijativa i razgovor sa Jelenom Stević. finansijskom direktorkom organizacije, koja nas je uputila u striktne procedure finansijskog izveštavanja i mehanizme provere kojima svaka organizacija podleže. Takođe, Stević se osvrnula na činjenicu da pravila ipak ne važe za sve, kao i da postoje nevladine organizacije koje je osnovala sama vlast, sa vrlo jasnim namerama.

EDIT serijale možete pratiti na sajtu i društvenim mrežama Centra E8, ali i na portalu Zoomer.rs. Autorke i voditeljke EDIT serijala su Sara Radojković, Jana Šarić i Tamara Urošević.