Korisni saveti za uspešan CV

Radna biografija ili CV, skraćenica nastala od latinskih reči Curriculum Vitae, što u bukvalnom prevodu znači životni tok, predstavlja ulaznicu u poslovni svet. Od vas zavisi kako će ta ulaznica izgledati i koliko vaših potencijala će prikazati. Pisanje CV-a je dugoročni proces koji se ciklično ponavlja svaki put kada menjamo posao, ili samo istražujemo opcije koje se nalaze na tržištu rada. Kao i mnoge druge stvari vezane za poslovni svet, i pisanje CV-a je stresno, naročito kada se nalazimo na početku karijere bez previše refenci. Imajući sve ovo u vidu, izdvajamo nekoliko važnih saveta za uspešnu radnu biografiju koja olakšava put ka prvom (ili prvom sledećem) poslu.

Jedan CV, jedna adresa

Za početak, neophodno je odvojiti vreme za ovu aktivnost. Koliko god se laganom čini, potrebno je strpljenja i koncentracije kako bi biografija ispunila osnovne kriterijume, bilo da se tiču forme ili sadržaja. Pisanje radne biografije nije brzinski posao, treba joj pristupiti ozbiljno, ali bez stresa i nervoze. Najvažniji segment su svakako stečene kvalifikacije – treba posvetiti posebnu pažnju i raščlaniti svako dosadašnje iskustvo tako da biografija odgovara poziciji za koju se aplicira. Istražujući kompaniju, njenu delatnost i iskustvo, ali i sam oglas za posao, radna biografija se prilagođava onome što poslodavac traži. Na početku karijere je sasvim izvesno da će postojati jedna „univerzalna“ biografija, obzirom na manjak iskustva, ali je sasvim očekivano da se vremenom CV ažurira i prilagođava zahtevima koje potencijalni poslodavac postavlja.

Obratite pažnju na jezik i stil pisanja

Prednost je važna, čak i kad je na papiru, a reči i stil su presudni za njeno postizanje kada se radi o radnoj biografiji.  Stil koji se koristi prilikom pisanja biografije treba da bude formalan, a sve navedene stavke moraju da bude jasne i precizne. Potencijalni poslodavac prilikom čitanja CV-a treba da stekne jasnu sliku o tome šta ste sve radili, koje vas stvari interesuju, zašto odgovarate kriterijumima konkursa. Trudite se da razmišljate kao poslodavac dok pišete svoju biografiju. Slovne i gramatičke greške se gotovo uvek potkradu, tako da bi bilo poželjno da više puta pročitate sve napisano, ili zamolite nekoga da prekontroliše biografiju pre slanja, jer su dve glave uvek pametnije od jedne.

Ima li mesta za lične osobine?

Kroz čitanje biografije, poslodavac treba da stekne i uvid u to kakva ste osoba i kakve su vaše lične osobine, što je takođe relevantno pri zapošljavanju. Ovaj segment CV-a može da vam pomogne da se izdvojite iz mora prijava koje su stigle na adresu poslodavca. Sa druge strane, čitajući ovaj deo, poslodavac treba da stekne utisak kako je to sarađivati sa vama. Stoga se treba truditi da lične osobine (i veštine) koje navodite budu u nekakvoj korelaciji sa vrednostima koje kompanija ili organizacija promovišu. Trudite se da ostanete skromni, ali ipak precizni u proceni svojih interpersonalnih karakteristika. O svojim ličnim osobinama možete pisati u samoj biografiji, ili u motivacionom pismu, čak i telu mejla u kojem šaljete biografiju, ukoliko smatrate da je to neophodno.

Obrazovanje je bitno – bilo ono formalno ili neformalno

Osim stečenih diploma, srednje škole, osnovnih, master ili doktorskih studija, za poslodavca je značajno i neformalno obrazovanje koje ste stekli. Pod tim se podrazumevaju sve obuke, kursevi i treninzi koje ste pohađali tokom godina. Posebnu važnost imaju seminari i kursevi koji adresiraju teme kojima se kompanija bavi, jer to pokazuje da ste upoznati sa radom kompanije, ali i da ste spremni da učite i dodatno se usavršavate. Ukoliko je neka od tih obuka akreditovana i ukoliko ste dobili sertifikat, naglasite to u biografiji ili propratnom pismu.

Večno pitanje – šta ako ne ispunjavam baš sve kriterijume?

Istraživanja su pokazala da muškarci apliciraju za poslove ukoliko ispunjavaju svega 60% kriterijuma, a žene ukoliko ispunjavaju svih 100%. Opšta preporuka je da se biografija ipak pošalje, jer zaista nemamo šta da izgubimo. Kao što ne postoji savršena biografija, ne postoji ni savršeni kandidat, dovoljno je da i jedno i drugo budu zadovoljavajući. Sama ponuda i kvalitet prijava za određenu poziciju određuju neke od kriterijuma i standarda selekcije. Sreća prati hrabre, ali imajte na umu da hrabrost ne znači i nepromišljenost – postoje neki kriterijumi koje je ipak neophodno ispuniti. Takođe, važno je naglasiti da neispunjavanje kriterijuma ne ostavlja prostor za laganje u CV-u. To je zlatno pravilo broj jedan, u biografiji se nikada ne sme lagati! Bolja je opcija da u motivacionom pismu objasnite zašto sebe smatrate dobrim kandidatom ili kandidatkinjom za poziciju iako ne ispunjavate sve uslove konkursa. Iskrenost je uvek bolja opcija od prevara i laganja oko vrlo proverljivih stvari.

Za kraj, nekoliko saveta koja se ne tiču samo CV-a, već same potrage za poslom. Uvek istražite kompaniju ili organizaciju u kojoj aplicirate za posao. Dobro proučite poslove i projekte kojima se bave ili su se bavili, način na koji posluju i vrednosti kojima se rukovode. To će vam dati jasne smernice za nastup tokom procesa selekcije, ali pomoći da procenite da li uopšte vidite sebe u takvom okruženju i kolektivu. Dobro proučite i sam oglas za posao, kao i poziciju za koju aplicirate, opis aktivnosti i zaduženja koja će vam potencijalno biti poverena. Konačno, naoružajte se strpljenjem i budite uporni, iako je to možda najteži deo procesa.