Nominujte pravog muškarca 2019. godine

Nominacije za nagradu “Pravi muškarac” otvorene su od 15. oktobra do 01. novembra 2019. U tom periodu moći ćete da predlažete svoje kandidate, muškarce iz javnog života, koji se svojim radom i trudom zalažu za bolje društvo bez (rodnih) stereotipa, nepravdi i diskriminacije.

Nagrada ‘’Pravi muškarac’’ osnovana je sa idejom da dobitnici budu modeli ponašanja i pozitivni primeri muškosti za mladiće i dečake. Muškarci, kao društveni akteri, očevi, prijatelji, donosioci odluka, treba da imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja i svojim angažovanjem u društvu bi trebalo da postanu uzor budućim generacijama mladih muškaraca.

Nagrada se dodeljuje pojedincu koji se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, rodne ranopravnosti, tolerancije, humanosti i nenasilja.

Dobitnici nagrade do sad su bili:
– Marko Somborac, autor i crtač stripova u novinama ‘’Blic’’
– Saša Janković, kao zaštitnik građana Republike Srbije
– Marko Šelić Marčelo, muzičar i književnik
– Zoran Kesić, novinar i voditelj
– Renato Grbić, ugostitelj i tihi heroj Beograda

Odluku o dobitniku nagrade na osnovu vaših nominacija donosi žiri, u čijem sastavu se nalaze svi prethodni dobitnici nagrada. Svečana dodela nagrade biće 19. novembra 2019. godine, na Međunarodni dan muškaraca, datum posvećen aktivnoj ulozi muškaraca u promovisanju nenasilja, rodne ravnopravnosti i savezništva u borbi za bolji svet.