Break the FAKE – Tribina o lažnim vestima i medijskim manipulacijama

Break the FAKE – Tribina o lažnim vestima i medijskim manipulacijama će sa stručnjacima/kinjama iz oblasti medija i novinarstva, govoriti o lažnim vestima, eri post-istine, medijskim manipulacijama i o kreiranju alternativnih činjenica za isto tako kreiranu, izmišljenu stvarnost.

Učesnici i učesnice tribine su:

Ana Martinoli, Fakultet dramskih umetnosti
Jovana Gligorijević, Nedeljnik Vreme
Vesna Radojević, KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije
Marko Dražić, Njuz.net
Milovan Nikolić, FakeNews Tragač
Željko Bodrožić, Nezavisno udruženje novinara Srbije

Razgovor moderira Vojkan Arsić, reditelj i direktor Centar E8

 

petak, 13. septemba 2019.
19 časova
Dorćol Platz, Dobračina 59

 

Centar E8 je pokrenuo novu, umetničko edukativnu inicijativu za medijsku i informacionu pismenost mladih koja će kroz participativan pristup okupiti novinare/ke, umetnike/ce i teoretičare/ke na polju istraživanja fenomena fakenews, post istine, alternativnih činjenica i medijskih manipulacija.

Ova tribina je početak inicijative i deo je programa DemFest-a koji je pokrenula i organizuje CRTA.

—-

Mediji danas imaju široko rasprostranjeno delovanje, bilo to putem tradicionalnih medija, digitalnih i online medija, društvenih mreža ili kroz fenomen fake news-a. Mediji utiču na naše živote i procese mišljenja stvaranjem i predstavljanjem jedinstvene, stvorene stvarnosti. Pošto je više od polovine budnog vremena provedeno u izlaganju / interakciji sa medijima, vrlo je važno znati kako prepoznati istinite od lažnih ili kreiranih vesti.

Lažne vesti – fake news – su vesti u medijima za koje nema osnova ali koje se predstavljaju kao tačne i istinite, nude alternativne činjenice i savršen su alat medijske manipulacije i propagande.

BREAK THE FAKE.