Sa nastavnicima/cama o nasilju i rodnoj ravnopravnosti

Obuka za nastavnike/ce i školske saradnike/ce o inovativnim pristupima u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih stilova života održana u dve beogradske srednje škole

Da je nasilje u školi pratilac školovanja mnoge dece potvrđuje podatak da se sa izučavanjem ovog fenomena počelo još sedamdesetih godina u Norveškoj.  Rodno zasnovano nasilje, kao posebno osetljiva tema, nažalost se i dalje često prenebregava.

Kako u značajne činioce za ponašanje dece u situacijama nasilja među vršnjacima spada uticaj autoritet koje učenici i učenice vide u odraslima, Centar E8 u okviru Programa Y radi i sa zaposlenima u školama.

Od 23. do 25. aprila u prostorijama Gimnazije Sveti Sava u Beogradu organizovana je trodnevna obuka za školsko osoblje pod nazivom Program Y – Inovativni pristupi u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova mladića i devojaka.  Obuku je prošlo 29 zaposlenih u Desetoj gimnaziji Mihajlo Pupin i Gimnaziji Sveti Sava.

Tokom tri dana intenzivnog programa, učesnici/e su upoznati sa metodologijom Centra E8 i obučeni da realizuju edukativne radionice  prilagođene mešovitim grupama srednjoškolaca i srednjoškolki. Radionice su u školama već počele, a sprovode ih nastavnici/e i prethodno obučeni vršnjački edukatori/ke.

Program Y podržan je od strane organizacije za borbu protiv siromaštva CARE International Balkan i razvojne agencije Austrian Development Cooperation.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *