Novi trendovi predstavljeni na MAN2017

Gender box. Kutija u kojom mladići, a kasnije muškarci, provedu najveći deo svog života. Kutije postaju sve veće sa svakim novim očekivanjem kako jedan muškarac treba da se ponaša. Kažu da je potrebno 170 godina da žene postignu potpunu ravnopravnost širom sveta.

Šta želimo da uradimo? Da mladiće izvučemo iz kutija u kojima su zarobljeni. To je bila jedna od glavnih tema godišnje, sedme po redu, stručne konferencije “MAN2017: Evropa priča o maskulinitetu” održane 05-07. juna u Beogradu u saradnji sa Promundom – globalnim liderom u promovisanju rodne pravde i prevencije nasilja radom i sa muškarcima i sa ženama.

Konferencija okuplja eksperte i ekspertkinje, koji se – u različitim oblastima svog rada, bave pitanjima roda, rodne ravnopravnosti, nenasilja i promovisanja pozitivnih društvenih vrednosti kod omladine.

Konferencija “MAN2017: Evropa priča o maskulinitetu” je već poznata kao jedna od najistaknutijih ove vrste u Srbiji i na Balkanu, ali ove godine smo je organizovali na međunarodnom nivou.

Najistaknutiji govornici na konferenciji bili su Gary Barker, CEO Promundo (USA) i Jeff Hearn (Örebro University, Sweden; University of Huddersfield; Hanken School of Economics, Finland).

Prve večeri konferencije preko 150 ljudi sa Balkana, iz Turske, Španije, Ukrajine, Indije, Amerike, Francuske, Britanije se okupilo u hotelu “Radisson Blu”. Tema je započeta na najkreativniji način: kroz pozorišnu predstavu “Muškarčine” koja se upravo bavi temom maskuliniteta i kako izgleda proces odrastanja za mladiće na Balkanu.

Da predstava pogađa temu i način kako je obrađuje, dokazala su i dva glavna govornika konferencije koja su već sutra pričali upravo o istim stvarima: gender box i problem društvenih normi koje mladiće stavljaju u kutije.

Barker se osvrnuo tokom predavanja na stanje svetske ekonomije u ovom trenutku i problem mladih. Kako nezaposlenost globalno raste, dostupni poslovi sve češće su izvan kutije maskuliniteta.
Jednostavno – mogućnost za privredu i društvo, ako mladići prekinu sa tradicionalnim viđenje i ponašanjem prema sebi i prema ženama, objasnio je Barker, je ogromno.

Hearn se fokusirao na nasilje objašnjavajući da nasilje nije uvek fizički čin. “Diskutovanje o nasilju u svim njegovim oblicima je neophodno kako bi se nastavio napredak koji se postigao u pravcu rodne ravnopravnosti.” Smatra da je nacionalizam jedan od najvećih sadašnjih perpetuatora nasilja. Zaustavljanje nasilja podrazumeva različite nivoe učešća i diskusije između muškaraca.

Posle predavanja glavnih govornika, učesnic/ce konferencije su prisustvovali mnogim interaktivnim radionicama. Brojne radionice su imale za cilj da podstaknu razgovor o muškosti u kontekstu socijalne pravde. Biti otac, problemi izbegličk krize, upotreba umetnosti, politika, abortus i pravo žena, intersekcionost su bile neke od tema na radionicama.

Ono što je možda učinilo konferenciju MAN2017 najefikasnijom jeste to da se ovi razgovori nisu vodili samo u konferencijskim prostorijama već dosta i tokom pauza. Uvek se moglo čuti da neko objašnjava kolegi ili koleginici iz druge države kako su vodili kampanju o očinstvu ili iskustva rada sa mladićima.

Energija konferencije je bila sjajna kako zbog govornika, tako i zbog učesnika. Završni utisak je bio da su svi učesnici i učesnice uzbuđeni zbog novih informacija i znanja koje su dobili i koje će biti u prilici da sprovedu i u svojoj sredini.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *