Partnerski sastanak povodom novog “Budi muško” projekta

Novi “Budi muško” projekat rada sa mladićima na teme rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja je i zvanično započeo održavanjem partnerskog sastanka 6. februara 2017. godine u Palati Srbija.
Sastanak je održan povodom početka aktivnosti na projektu i na njemu je predstavljen “Budi muško” program rada sa mladićima kao i konkretne aktivnosti koje će biti realizovane u 5 gradova: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu i Čačku, uz diskusiju o aktivnostima i mogućim saradnjama u okviru projekta. Lokalni partneri u okviru ovog projekta su Kancelarija za mlade Medijana i Kancelarija za mlade Niš, Centar za omladinski rad iz Novog Sada, kao i Kancelarije za mlade iz Kragujevca, Kruševca i Čačka.

Uvodna izlaganja imale su predstavnice partnerskih institucija i organizacija, Zorica Labudović iz Ministarstva omladine i sporta RS, Jovana Ubiparip iz UNFPA i Maja Đundić iz UNDP, dok je “Budi muško” program predstavljao Branko Birač iz Centra E8. “Rodna ravnopravnost ne može se postići bez stvarnog uključivanja muškaraca i dečaka. Poboljšanje položaja žena i devojčica, kao i ostvarivanje njihovih prava, donosi korist celokupnoj zajednici pa je od izuzetnog značaja nastaviti rad sa mladima u Srbiji u razbijanju rodnih predrasuda”– jedan je od zaključaka sa sastanka.

Sastanak je realizovan u okviru zajedničkog projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“ podržanog od strane SIDA, UNFPA, UNICEF, UN Women, UNDP, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. U svakom od navedenih pet gradova biće održani trodnevni “Budi muško” treninzi o rodnoj ravnopravnosti i prevenciji rodno zasnovanog nasilja. Ovim treninzima će se formirati i osnažiti lokalni “Budi muško” klubovi koji će potom organizovati i realizovati najmanje 3 javne akcije po gradu sa ciljem daljeg promovisanja vrednosti rodne ravnopravnosti i nenasilja među mladima, kao i podizanja svesti javnosti na lokalu.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *