Šta je smešno?!

Daje se na znanje – počele su probe za novo Sumnjivo lice Branislava Nušića! U režiji Vojkana Arsića, premijerno 27. 28. i 29. juna u Mikser house-u, skidamo maske, gledamo jedni druge u oči, i priznajemo – izneverili smo Nušića.

Još jedno Sumnjivo lice? Ne očekujte laku komediju u kojoj ćete se slatko ismejati i otići kući da terate po starom. Sumnjivo lice je napisano pre 128 godina i Nušićev prvobitni cilj bio je da menja svoje sunarodnike. Eh grdni Nušiću! Sto i kusur godina kasnije, Srbi i dalje tabaju u mestu, a Sumnjivo lice je osuđeno da bude jeftina zabava u sveopštoj šund i treš kulturi. Smejemo se na svoj račun, klanjamo geniju koji nas je pre vek i više prokljuvio, ali sve u svemu – ne menjamo se ni makac.

Zar je Srbija zemlja u kojoj su svi sumnjivi? Mora se konačno posumnjati u sve što uzimamo zdravo za gotovo. Koliko dugo je već naša medijska i politika scena trgikomična? Zašto stalno etiketiramo i prozivamo jedni druge – onaj je strani plaćenik, a ovaj nacionalista, onaj tamo izdajnik roda svoga, a ovaj stranačka ličnost? Ko je kriv kad su svi i krivi i dužni? Da li je Sumnjivo lice postalo naša realnost?

Jer ako je tako, onda i ono što je na sceni mora da se izmeni. Mora biti na visini zadatka, u ravni sa svojim vremenom. A i mi se moramo uozbiljiti. Šta je uopšte smešno? Da li je Nušić želeo da bude cirkuzant? Bez kikotanja. Sad ozbiljno. Cilj ovog Sumnjivog lica je da prestanete da se smejete. Da dođemo k sebi i suočimo se sa sobom. I da razmotrimo svoje izglede za izbavljenje – iz sveopšte nušićevske stvarnosti.

Jasno vam je, ovo nije još jedno Sumnjivo lice. Ovaj komad nije samo inscenacija Nušićeve drame, već scenski esej na temu Sumnjivog lica. Tekst predstave je “apdejtovan” na naše vreme, a režiser, dramaturškinja i glumci su koautori koji će zajedničkim snagama kroz radionice stvoriti novi tekst Sumnjivog lica, kao svoj odgovor na krizu koja ih žulja. Nakon čitavog veka Nušićevog potucanja po srpskim pozorištima,  konačno, priznajemo:

Izvini Nušiću.

 Sve je isto samo tebe nema.

U ovom poduhvatu učestvuju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Predrag Vasić, Marko Panajotović, Đorđe Živadinovića Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović i Aleksandra Vučković. Dramaturškinja, koja je odgovorna i za urnebesne songove: Milena Bogavac. Scenski pokret: Andreja Kulešević, a originalna muzika: Irena Popović Dragović. Produkcija: Centar E8, Mikser Haus, Nušićijada Ivanjica.

Finansiranje predstave je i dalje pod znakom pitanja. Da li ćemo dozvoliti da ekonomska pitanja bace senku na osvetljavanje Nušićevog obraza?

Piše: Nevena Milojević