Nagrada „Anđelka Milić“ dodeljena predstavi ”Crvena”

Predstave ‘’Crvena: Samoubistvo nacije’’, dramaturškinja Milena Bogavac i reditelj Vojislava Arsića dobitnici su nagrade ‘’Anđelka Milić’’ za stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture.

Nagrada je dodeljena za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života. Ovo odlikovanje Minja i Vojislav zaslužili su svojim radom na predstavi “CRVENA: Samoubistvo nacije” u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra. Predstava Crvena: Samoubistvo nacije i njeni autori dobili su nagradu u kategoriji za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta, i na originalan i komunikativan način prenosi poruku o vrednosti i značaju rodne ravnopravnosti. Dodela nagrada je danas, 29. 02 u 18h na Filozofskom fakultetu.

Nagrada Anđelka Milić - Svi dobitnici - 2016

”Mi se danas osećamo kao studentkinja i student, koji su godinama čitali i učili, trudili se i radili da bi zaslužili svoju diplomu. Sa takvim osećanjem uvek dolazi i mala strepnja: jasno nam je da ovo nije kraj, već kraj početka našeg puta i da je ova diploma, odnosno: nagrada, ustvari zeleno svetlo za dalje. Jasno nam je da pred nama stoji još mnogo izazova, ali i da u njih možemo ući spremni: kad god nam bude nedostajalo samopouzdanja, setićemo se ovog svečanog trenutka, Anđelke Milić i čitavog sistema vrednosti sadržanog u njenom imenu i prezimenu, a prema kome, od danas, imamo izvesnu dužnost. Naša je dužnost da mu sačuvamo dostojanstvo, koje zaslužuje.

Mi svoju umetnost smatramo neodvojivom od svog aktivizma, svoju estetiku neodvojivom od svoje etike. Vodimo se feminističkom krilaticom da je lično- političko i ne verujemo da je pozorište svet za sebe, izolovan i otuđen od ostatka sveta. U tom smilu, ova nagrada za nas znači svet, ili bar ono što smatramo najvažnijim na svetu. To su edukacija, omladina i ravnopravnost. I to su, čini se, tri pojma, zbog kojih ova nagrada i postoji.” izjavili su Milena Bogavac i Vojislav Arsić povodom dobijanja nagrade.

Nagrada je ustanovljena pod imenom “Anđelka Milić”, sa željom SEFEM-a (Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta) da oda priznanje i trajno očuva uspomenu na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Andjelke Milić (1942-2014), koja je bila i prva predsednica SEFEM-a.

Još neki od dobitnika nagrade bili su prof. dr BIljana Dojčinović za knjigu “Pravo sunca: drugačji modernizmi”, naučnom časopisu Temida (urednica prof. dr Vesna Nikolić Ristanović) i Zavod za ravnopravnost polova (direktorka Vesna Sijački), doc. dr Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja, itd.

ANĐELKA MILIĆ (1942- 2014) bila je sociološkinja, predavačica, profesorka na Filozofskom fakultetu, osnivačica prve katedre za rodne studije na Balkanu, predsednica Sociološkog društva Srbije i autorka ključnih knjiga i eseja iz oblasti sociologije porodice, sociologije omladine, sociologije obrazovanja i antropologije. Pisala je o teoriji i istoriji omladinske strukture, o sociološkom portretu učesnika i učesnica studentskih protesta 1997. godine, o domaćinstvu, braku i porodici u Jugoslaviji, o ženskom pokretu na raskršću milenijuma. Saradnice i saveznice pamte je kao vedru i mudru, nezavisnu i samosvojnu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *