Partnerski sastanak povodom novog “Budi muško” projekta

Partnerski sastanak povodom novog “Budi muško” projekta

Partnerski sastanak povodom novog “Budi muško” projekta

Novi “Budi muško” projekat rada sa mladićima na teme rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja je i zvanično započeo održavanjem partnerskog sastanka 6. februara 2017. godine u Palati Srbija.
Sastanak je održan povodom početka aktivnosti na projektu i na njemu je predstavljen “Budi muško” program rada sa mladićima kao i konkretne aktivnosti koje će biti realizovane u 5 gradova: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu i Čačku, uz diskusiju o aktivnostima i mogućim saradnjama u okviru projekta. Lokalni partneri u okviru ovog projekta su Kancelarija za mlade Medijana i Kancelarija za mlade Niš, Centar za omladinski rad iz Novog Sada, kao i Kancelarije za mlade iz Kragujevca, Kruševca i Čačka.

Uvodna izlaganja imale su predstavnice partnerskih institucija i organizacija, Zorica Labudović iz Ministarstva omladine i sporta RS, Jovana Ubiparip iz UNFPA i Maja Đundić iz UNDP, dok je “Budi muško” program predstavljao Branko Birač iz Centra E8. “Rodna ravnopravnost ne može se postići bez stvarnog uključivanja muškaraca i dečaka. Poboljšanje položaja žena i devojčica, kao i ostvarivanje njihovih prava, donosi korist celokupnoj zajednici pa je od izuzetnog značaja nastaviti rad sa mladima u Srbiji u razbijanju rodnih predrasuda”– jedan je od zaključaka sa sastanka.

Sastanak je realizovan u okviru zajedničkog projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“ podržanog od strane SIDA, UNFPA, UNICEF, UN Women, UNDP, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. U svakom od navedenih pet gradova biće održani trodnevni “Budi muško” treninzi o rodnoj ravnopravnosti i prevenciji rodno zasnovanog nasilja. Ovim treninzima će se formirati i osnažiti lokalni “Budi muško” klubovi koji će potom organizovati i realizovati najmanje 3 javne akcije po gradu sa ciljem daljeg promovisanja vrednosti rodne ravnopravnosti i nenasilja među mladima, kao i podizanja svesti javnosti na lokalu.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.