Centar E8 pokrenuo je kampanju usmerenu ka edukaciji i prevenciji digitalnog nasilja među mladima u Srbiji.

Pod nazivom CTRL+S, cilj kampanje jeste prevencija nasilnog ponašanja među mladima koji često nisu svesni da nasilje Internetu nije ništa bezazlenije od psihičkog ili fizičkog nasilja u realnosti. Misija Centra E8 jeste da edukuju mlade te da ih nauče da Internet treba koristiti uz potpuno shvatanje posledica koje nasilno ponašanje može da izazove, kao i da prepoznaju i reaguju na nasilje kom potencijalno i sami mogu biti izloženi.

Vođeni istraživanjem koje je sprovelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centar E8 ističe da 90% mladih u Srbiji poseduje računar i značajan deo svog vremena povodi na Internetu. Mobilni telefon poseduje 96% starijih osnovaca i 99% srednjoškolaca, dok je čak 12% je imalo dodira sa nasiljem na internetu, a 8% je iskusilo neželjeno snimanje mobilnim telefonom ili kamerom.

Podaci iz istraživanja kažu da je čak 84% učenika i učenica bilo nekada u ulozi pasivnog posmatrača tj. posmatračice digitalnog nasilja, a 52% srednjoškolaca, odnosno 48% učenika osnovnih škola posećuje sajtove za koje misle da bi im roditelji branili da ih posećuju.

Kako bi se skrenula pažnja na akciju lansirani su i video klipovi u kojima učestvuju poznate i istaknute ličnosti srpske Internet zajednice, a koji će u kratkim prilozima podeliti svoja negativna iskustva sa društvenih mreža i konstruktivne savete kako bi mladi što bolje razumeli kakve posledice reči i dela imaju na Internetu.

VIDEO

Video materijali iz kampanje CTRL+S

VESTI