Deluj sada za održivo sutra: Samit posvećen održivom razvoju

Kraj aprila u Centru E8 obeležilo je učešće na ESG Adria Samitu održanom u Tivtu, pod sloganom “Deluj sada za održivo sutra”.

Drugi po redu Samit okupio je više od 600 učesnika_ca iz regiona, sa ciljem širenja znanja o ESG standardima, njihovoj važnosti, ali i implementaciji. Samit se bavio širokim spektrom tema kao što su održive finansije, zelena energetska tranzicija, inovacije, veštačka inteligencija, radna prava i mnogim drugim, a sve u kontekstu održivog razvoja regiona.

Pored predstavnika_ca kompanija, donosilaca odluka i pojedinaca, na Samitu su učestvovali i predstavnici_e nevladinih organizacija. Budući da smo organizacija koja radi sa mladima i za mlade, naša predstavnica, Sandra Veljković (Programska menadžerka Centra E8) bila je deo NextGen programa koji se bavio ulogom mladih lidera u ostvarivanju ESG standarda. U okviru Programa prisustvovali smo sastancima sa Federikom Mogerini, nekadašnjom visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i Dunjom Mijatović, komesarkom Saveta Evrope za ljudska prava. Sa njima smo razgovarali o položaju mladih i kako oni mogu uticati na evropsku budućnost regiona, kao i o uključenosti mladih u procese donošenja odluka.

Dodatno, na Samitu smo razgovarali i sa Brankicom Janković, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti u Republici Srbiji. Tema razgovora bio je položaj marginalizovanih grupa, a najviše LGBTQI+ mladih, na čijem osnaživanju radimo kroz naš Liderski program.

Zadovoljstvo nam je što smo bili deo ESG Adria Samita i što smo imali priliku da svoje znanje i iskustvo razmenimo sa drugima jer samo zajedničkim delovanjem možemo doprineti održivoj budućnosti za sve.