Da li ste odgledali „Devojčice“, predstavu namenjenu svima?

U sredu, 2. novembra, premijerno je održana nova predstava Reflektor teatra, „Devojčice“, a prva repriza odigrana je već u ponedeljak, 7. novembra. Oni koji su nisu bili u mogućnosti da gledaju predstavu u ovim terminima, imaće prilike da pogledaju neka od narednih izvođenja, koja su zakazana za  17. novembar u 20.00 časova, kao  i 30. novembar, u 18.00 časova, na sceni Reflektor teatra na Dorćol Platz-u.

Predstava u kojoj dramaturgiju i režiju potpisuje Milena Bogavac, koreografiju i scenski pokret Đorđe Živadinović Grgur, muziku Bojana Vunturišević, a kostime Aleksandar Kovačević, ima za cilj da prikaže probleme i stereotipe sa kojima se devojčice, devojke i mlade žene susreću tokom odrastanja u patrijarhalnom društvu.

Koautorke i izvođačice nisu profesionalne glumice, već devojke koje su uz pomoć pozorišta želele da podele svoja iskustva. Gledaoci i gledateljke imaće priliku da kroz smeh, ali i po koju suzu, prate njihove istinite i posebne priče, koje su izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu.

„Mnogima je najzanimljivija činjenica da izvođačice nisu profesionalne glumice. Međutim, za Reflektor teatar to nije neuobičajeno, vodili smo se time da će situacije koje su proživele najbolje dočarati one same. To je zapravo ono što predstavu čini posebnom, uspele su da prenesu svoja osećanja na publiku, koja je osetila iskrenost u svakoj njihovoj reči i pokretu. Ovo potvrđuju i ovacije i komentari koje smo dobili nakon premijere“,

U predstavi igra deset devojaka, od kojih svaka obrađuje različite teme poput odnosa braće i sestara, potrebe za prihavatanjem devojčica od strane dečaka, seksualnog nasilja. Zajedno, one pričaju o odnosu sa roditeljma, kao najvažnijim figurama u odrastanju, o strahovima s kojima su odrastale, koje su prerasle, ali i onima koji su rasli zajedno sa njima.

            

„Iako „Devojčice“ predstavljaju probleme sa kojima se susreće ženski deo populacije, to nikako ne znači da su oni samo njihovi i da je na njima da ih reše. Zbog toga je ova predstava namenjena svima – devojčicama, devojkama i ženama da ih ohrabi i pokaže im da mogu apsolutno sve. Namenjena je i očevima, braći, drugovima, momcima da im približi svakodnevnu žensku realnost. Tom prilikom, pozivam sve one koji nisu bili u prilici da budu na premijeri, da pogledaju naredna izvođenja“, dodaje Milena.

Predstava „Devojčice“ nastala je u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovoj predstavi pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija niti bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Produkcija predstave „Devojčice” centralna je aktivnost u projektu „Supergirls”, koji je namenjen edukaciji devojaka i mladih žena u Srbiji. Nosilac projekta je Centar E8 iz Beograda, a partnerske organizacije u implementaciji su: SOS ženski centar, Novi Sad; NVO Svetlost, Šabac; Grupa Grupa, Kraljevo; Kokoro, Bor i Udruženje „Naš svet, naša pravila”, Vranje.

Nakon premijere u Beogradu, „Devojčice“ će imati i turneju u gradovima partnerskih organizacija.

Reflektor teatar je nezavisno, angažovano pozorište sa stalnim repertoarom koje posluje u sklopu E8 zajednice.