Literarni konkurs za devojke i mlade žene

Ukoliko imate između 16-26 godina. Ukoliko živite u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Boru ili Vranju. Ukoliko pišete poeziju ili prozu. Ukoliko želite da poboljšate svoje veštine pisanja i javnog nastupa. Ukoliko vas zanima kako rastu devojčice i kako žive devojke i mlade žene u Srbiji, POZIVAMO VAS DA SE PRIJAVITE NA LITERARNI KONKURS, u okviru projekta #Supergirls.

Tražimo kratke pisane forme: priče, pesme, eseje, sastave, crtice ili pisma, kao i sve druge forme, dužine do 5000 slovnih znakova (računajući i razmake). 

Prijave traju do 15. novembra.

Teme vaših pisanih radova treba da se odnose na devojčice, devojke i mlade žene. Kako žive u Srbiji danas? Kako odrastaju? Čemu ih učimo? Čemu bi trebalo da ih učimo? Šta bi trebalo da zaborave? Čemu se nadaju? Ili: čemu bi trebalo da se nadaju?! Vaši radovi mogu da budu  o tome kakva ste devojčica bili Vi lično ili o tome kakve su devojčice i devojke danas. Možete napisati pismo nekoj devojčici koju volite: vašoj ćerki, maloj rođaki ili ćerki koju biste jednog dana voleli da imate. Devojčice i odrastanje – u najširem smislu, teme su ovog literarnog konkursa.  

Svoje pisane radove, uz kratku biografiju i kontakt informacije (ime, prezime, datum rođenja, kontakt telefon i imejl), možete poslati do 15. novembra 2022. na imejl adresu: reflektorteatar@e8.org.rs  Ovo je ujedno i adresa na koju možete da se obratite, ukoliko imate dodatna pitanja, o samom konkursu i uslovima prijavljivanja. 

O najboljim radovima, odlučuje stručni žiri, sastavljen od spisateljica, profesorki književnosti, feminističkih aktivistkinja i omladinskih radnica, koje rade na osnaživanju devojčica, devojaka i mladih žena. Autorke najboljih radova, dobijaju priliku da učestvuju na Radionici javnog nastupa, u svom gradu (Beograd, Novi Sad, Šabac, Kraljevo, Bor ili Vranje). Takođe, najkvalitetniji radovi biće objavljeni u zbirci poezije i proze mladih autorki, u izdanju Centra E8. Sve autorke koje pošalju radove do 15. Novembra 2022, dobiće odgovor stručnog žirija: komentar na poslati rad i sugestije za dalje usavršavanje svog teksta.

Projekat Supergirls namenjen je edukaciji devojaka i mladih žena, u Srbiji. Cilj projekta je da dekonstruiše rodne stereotipe i konstrukte, koji se – tokom odrastanja, nameću devojčicama i mladim ženama; da osnaži mlade žene kroz edukaciju i kulturnu produkciju, kao i da informiše širu javnost o izazovima s kojima se devojčice, devojke i žene sreću u patrijahalnom društvu.

Projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Evropske unije u okviru programa “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”. Nosilac projekta je nevladina organizacija Centar E8, iz Beograda, a partnerske organizacije u implementaciji su: SOS ženski centar, Novi Sad; NVO Svetlost, Šabac; Grupa Grupa, Kraljevo; UG Kokoro, Bor i „Naš svet, naša pravila” iz Vranja.