Vreme je za DEVOJČICE: dokumentarna pozorišna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji

Društveno angažovano pozorište Reflektor teatar iz Beograda uveliko radi na pripremi nove dokumentarne pozorišne predstave „Devojčice”, koja će svoju premijeru imati 2. novembra od 20.00 časova na sceni ovog pozorišta u Dorćol Platzu u Beogradu.

Kao što je slučaj kod predstave ,,Muškarčine“, koja se redovno igra već deset godina, predstava ,,Devojčice“ je kreirana kroz višemesečni umetnički, edukativni i istraživački proces. Koautorke i izvođačice ovog komada govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

,,Ideja ovog intimističkog, ličnog i ženskog komada, koji pod reflektore donosi autentične priče, jeste da ukaže na predrasude i stereotipe sa kojima se mlade žene susreću tokom odrastanja,  da osnaži devojčice, devojke i mlade žene da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da DEVOJKE MOGU SVE. Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju“, navode iz Reflektor teatra.

Produkcija predstave je centralna aktivnost u projektu „Supergirls”, koji je namenjen edukaciji devojaka i mladih žena u Srbiji.

U predstavi deset devojaka ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu. One ističu da je za njih ova izvedba ujedno umetnost i aktivizam, jer „lično je političko”, i da govore o sebi kako bi razumele svet.

,,Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima. Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju. Ovo je predstava o ženskoj borbi protiv svih vrsti nasilja.Ovo je predstava o našoj borbi za nas same, ali i za sve druge devojčice i devojke: NE ŽELIMO DA SE PLAŠIMO MRAKA!  ŽELIMO BOLJI SVET“, dodaju koautorke i izvođačice.

Predstava je nastala u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovoj predstavi pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija niti bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Reflektor teatar je nezavisno, angažovano pozorište sa stalnim repertoarom koje posluje u sklopu E8 zajednice.