Održana panel diskusija EDITovanje realnosti

U petak, 20. avgusta, u Dorćol Platzu, održana je panel diskusija EDITovanje realnosti, na kojoj smo razgovarali o poreklu, funkciji i manifestacijama toksičnih narativa, kao i o društvenim oblastima u kojima ovakvi narativi dobijaju poseban prostor i poseban uticaj.

Govornice i govornici na panelu bili su Tara Petrović, koordinatorka za praćenje javnih politika iz Građanskih inicijativa, Milan Antonijević, pravnik i borac za ljudska prava, Lazar Čovs, fektčeker i novinar BBC na srpskom, Dejana Stošić, aktivistkinja i edukatorka, kao i Jelena Jaćimović, umetnica i ilustratorka.

Govornice i govornici su sa publikom podelili svoje lično iskustvo dugogodišnjeg rada na mapiranju ali i dekonstrukciji narativa o “stranom plaćeništvu”, “licemerju borbe za ljudska prava” kao i drugim štetnim narativima.

“U radu sa mladima, shvatila sam da je najprisutniji narativ ‘ne možeš ovde ništa da postigneš, moraš da ideš preko’ – on šteti tako što obeshrabruje svako potencijalno aktiviranje mladih” istakla je Stošić.

Sa druge strane, Jelena Jaćimović istakla je narative o militarizaciji i patrijarhalizaciji društva kao najštetnije, koji kod nje, ali i drugih aktivista, naročito aktivistkinja, bude najviše besa. Panel je zaključen razmatranjem o uticaju malicioznih narativa na sve članice i članove društva, kao i na uticaju na ljudsko dostojanstvo, koje se prvo nalazi na udaru ovakvih medijskih manipulacija i spinova. Celu diskusiju, kao i retrospektivu EDIT projekta možete pogledati na Zoomer portalu.