U susret rodnoj ravnopravnosti: Globalni TOWARDS EQUALITY događaj

Bilo da se radi o zdravstvenom ili ekonomskom sistemu, sferi rada ili sferi bezbednosti, borba za rodnu ravnopravnost doživela je ozbiljne udarce i velike izazove tokom pandemije koronavirusa. Ekspertkinje i eksperti upozoravaju da ovakva kriza može da unazadi napore za ostvarivanje rodne ravnopravnosti veoma brzo i efikasno, i tako nas vrati par decenija unazad, i to baš u trenutku kada je svaki korak unapred dragocen i važan. Međutim, nije pandemija korona virusa izazvala nejednakosti, između ostalih i rodne – ona je samo produbila postojeći jaz, a sve nedostatke i propuste učinila vidljivijim.

Međutim, konkretne akcije i inicijative koje se zalažu za jednak pristup obrazovanju i zdravstvenoj nezi, kao i za jednake šanse za sve, nastavljaju vredno sa svojim radom, jer imaju ne samo dužnost, već i realnu mogućnost da pomognu izgradnji boljeg sveta – za sve devojčice, devojke i žene.

Zato će 18. juna 15 internacionalnih informativnih medija naglasiti izazove i rešenja sa puta ka rodnoj ravnopravnosti i izgradnji boljeg društva. Žene, muškarci, predstavnice i predstavnici civilnog društva i javnih institucija, inovatorke i inovatori, donositelji promena i vodeće ekspertkinje i eksperti iz polja rodne ravnopravnosti će zajedničkim snagama, tokom dvočasnovnog emitovanja programa, skrenuti pažnju na najvažnije i najizazovnije segmente borbe. Biće prikazan i kratak video Anastasije Mikove, koautorke dokumentarca žena, koji će pomoći jačanju glasova žena širom sveta.

Događaj možete pratiti live sa stranica Centra E8, sa početkom u 15h. U narednim danima nas očekuje još mnogo iznenađenja u našoj #TowardsEquality kampanji.