Bajka: žene i sloboda

Piše: Nataša Pavlović, trenerica Centra E8

 

Kroz istoriju se proteže činjenica da je u svakom dobu postojala određena borba ženskog pola za svoja prava. Ako su sva ta prava kroz godine dodeljena nama, ženama, šta mi sad u 21. veku još hoćemo, zar nam nije dosta?

„Šta vi sad još, pobogu, hoćete?!“ – rečenica koja odzvanja u mojim ušima.

Često je to pitanje propraćeno datim primerom prava, kao što je: pravo na zapošljavanje.
Da se zaposlimo kažete? Da, radimo, uglavnom „ženske“ poslove, a ako se određenim čudom desi da je u pitanju neka viša pozicija ili čak i jednaka, onda svakako radimo za nižu platu nego muškarci. Ako je žena domaćica, njen trud i rad 24/7 ćemo da posmatramo kao nerad, jer kakav je to napor biti domaćica? Šta je teško kuvati svakog dana, brinuti o deci i vaspitavati ih, držati kuću cakum – pakum, a ako ste možda umorne od kućnih poslova, kako je to uopšte moguće kada vi ništa ne radite, domaćica ste?!

Nadam se da je poenta shvaćena. Idemo dalje.

Dolazi nam seksualno i reproduktivno pravo. E to je sad već malo ozbiljnija priča, ovu prethodnu kao svi kapiraju manje – više. Kažu možemo da biramo svoje seksualne partnere. Kako to onda žena biva silovana ako može da bira sa kim želi da ima seks, a sa kim ne želi? Znači ipak ne može da bira? Dobro.  

Žena ne želi da rađa decu. Ovo kada nekome kažete, kao da ste mu oko iskopali. Počinje kuknjava i komentari, jao Bože, pa zašto, šta nije u redu sa tobom? Žena je stvorena da bude majka. Dakle, opet ništa od mog prava da biram šta želim, pa makar se to odnosilo samo na moj život, a ne život moje strine-tetke. 

Tu je i tabu tema abortusa. Tabu, znate, to je ono o čemu se ne govori, ma šta ne govori, na to se ne sme ni pomišljati. Ti sama da odlučiš šta ćeš sa svojim telom? Molim te. Pa tvoja životna uloga je da rađaš decu, kako da abortiraš, bezosećajna ženo.

Zaključak: mi sve možemo, a ništa ne možemo.

Primeri su dati kako bi se zagrebala površina onih problema koji nas okružuju. To nisu problemi koje ima neko tamo nama nepoznat, to su problemi naših majki, sestara, devojaka, drugarica. Problemi žena.

Za kraj, jedan čovek je u samo jednoj rečenici opisao slobodu i želela bih da je svi doživimo u ovom obliku:

Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem.“ – Meša Selimović