Šarić za RTS: Rodna ravnopravnost nije samo broj, to je princip življenja

Tokom protekle nedelje imali smo prilike da u jutarnjem programu na Radio Televiziji Srbije pričamo o našim programima za prevenciju nasilja – Programu M i Programu Y, u širem kontekstu borbe protiv rodnozasnovanog nasilja.

Jana Šarić, program menadžerka Centra E8, istakla je da rodna ravnopravnost nije samo broj, već način pogleda na svet i da joj se mora pristupati sistemski i temeljno, kombinujući različite pristupe. Jedan od njih je svakako edukativni, koji Centar E8 sprovodi sa mladićima (Program M), odnosno mešovitim grupama mladih (Program Y).

“Mi treba da obučimo, obrazujemo generacije i generacije mladića, da  sa poštovanjem i nekom vrstom međusobnog uvažavanja posmatraju svet iz perspektive rodne ravnopravnosti, da znaju da izraze sopstvena osećanja, da znaju šta je pristanak u emotivnim i seksualnim odnosima, da znaju šta je kontracepcija i kako se ona koristi”

Gostovanje je organizovano u okviru kampanje #SOSprotivNasilja partnerske organizacije Fenomena, podržane od strane UN Women.

Zajedno sa Janom Šarić, u emisiji su učestvovali i profesor Milan Žarković i novinarka i aktivistkinja Milica Kravić Aksamit, koji su istakli važnost prijavljivanja nasilja i senzibilisanja institucija na koje se žene koje su doživele nasilje oslanjaju.