Super Tata / Filip Čović

Filip Čović, košarkaš i super tata, sa našim Urošem razgovarao je o svojoj karijeri, o svojim uzorima, ali i super moćima koji je morao da razvije kako bi bio najbolji mogući otac svojoj deci.

Filipu je najvažnije da svoje sinove razume, da isprati njihove potrebe, želje i interesovanja. Tako njegovi sinovi ne idu na košarku, već na jahanje. To je sport koji im je prijao, a njihova sreća je najvažniji kriterijum. Filip svoje slobodno vreme voli da provodi sa decom napolju, iako su deca porasla pa im često partneri nisu potrebni. Filip i njegovi dečaci vole da igraju igrice, i kako kaže “tu su se našli”.

“Kada sam tu, sve delimo na pola. Nažalost, nisam često kod kuće zbog posla, ali kada smo zajedno, tu sam za sve što je potrebno”.

Filipov recept za super roditeljstvo je – ljubav. Filip i njegova supruga su dobili prvog sina u ranim dvadesetim, i vremenom su razvili super odnos sa decom. Sada su deca delimično samostalna i velika, pa to ostavlja prostor za razvoj drugarskog i ravnopravnog odnosa između njih i sinova. Biti super tata je za Filipa je najbolje iskustvo, koje bi svakom preporučio. A kada mu je Uroš postavio najteže pitanje, rekao je samo:

“Da li deci kradem čokoladu? Ne kradem, oni ne stignu ni da je vide…”

I to je jedna od važnih osobina super tate. Ceo razgovor sa Filipom Čovićem možete pogledati u videu koji ostavljamo u nastavku.

Ovaj video nastao je u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom videu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.