EDIT serijal 04 / Šta nas žulja?

Tokom procesa mapiranja toksičnih narativa, primetili smo da postoje narativi koji su trajni, kao i oni koji se sporadično pojavljuju, nekad u istim, nekad u izmenjenim oblicima. Jedan od narativa koji je konstantno prisutan u društvu, svakako je skup lažnih vesti, mitova i poluinformacija koje se distribuiraju putem društvenih mreža, a koji su usmereni protiv LGBT+ zajednice.

Četvrti EDIT serijal počeo je izlaganjem problema, autorskim tekstom Šta nas žulja. Naslov teksta dao je naziv i celom serijalu, a inspirisan je inicijativom za registraciju istopolnih zajednica u Srbiji.

Dekonstrukcija narativa otpočela je EDIT vlogom, u kome smo ugostili Gorana Miletića iz organizacije Civil Rights Defenders i Stefana Šparavala, iz organizacije Da Se Zna. Zanimalo nas je šta se načazi iza određenih mitova o “gej agendi” i “gej lobiju”, kao i koje su najveće zablude vezane za ostvarivanje prava LGBT+ zajednice. EDIT vlog je pružio dve različite perspektive – jednu širu, društvenu, ali i jednu ličniju, koju su sagovornici podelili sa nama.

Reportaža nas je ovoga puta odvela na mesto na kome se zapravo stvara pozitivan kontranarativ – u salon TETO VAŽI koji je, zajedno sa koleginicama, osnovala tattoo umetnica i aktivistkinja Kristina Kastelec. Sa Kastelec smo pričali o važnosti sigurnih mesta koja su neophodna za mlade LGBT+ osobe, mesta na kojima mogu da se osećaju kao “kod kuće” i mesta na kojima im nasilje ne preti. TETO VAŽI je upravo takvo mesto, a u našoj reportaži možete videti kako salon (odnosno zajednica) funkcioniše i šta znači svojim korisnicima i korisnicama.

Četvrti EDIT podcast ugostio je Gorana Vojinovića, jednog od autora podcasta Tetke, koji je, kako kažu, prvi gej podcast u Srbiji. Sa Goranom smo pričali o popularnoj kulturi, skrivenoj homofobiji koja nam se plasira kao progresivnost, ali i o pozitivnim primerima reprezentacije, koja je izuzetno važna, naročito za mlade članove zajednice.