Super tata sa instagrama – Bojan Mrdak

Društvene mreže postale su neizostavan deo naše svakodnevice – na njima se družimo, delimo sadržaje koji nam se dopadaju, informišemo se, ali i šaljemo i primamo različite poruke i na taj način u izvesnoj meri utičemo na živote ljudi koji nas “prate”.

Nakon što su prošli naše treninge o super roditeljstvu, srednjoškolci iz Beograda, Jelena, Milica i Luka, iskoristili su svoja stečena znanja i pronašli primer Super Tate sa instagrama. U nastavku vam prenosimo intervju koji su njih troje uradili sa Bojanom Mrdakom, super tatom sa instagrama.

Izvor: Privatna arhiva

Jelena, Milica, Luka: Šta za tebe znači biti tata?

Super Tata Bojan: Tata za mene znači nešto posebno, podizati i izvesti na pravi put svoje dijete koje me mnogo podsjeća na moje odrastanje i sve kroz šta sam ja prolazio dok su moji roditelji brinuli o meni. Pokušavam da  mu dam sve svoje vrijeme, kada nisam na poslu ili treningu, kako bih ga naučio svemu i bio uz njega u svakom trenutku i učestvovao u njegovom odrastanju.

JML: Kako provodiš vreme sa svojim sinom? Koje su to aktivnosti u kojima zajedno učestvujete?

Super Tata Bojan: To je vrijeme kada učimo, crtamo, pišemo, igramo se autićima, idemo u park da bi se sin igrao i socijalizovao sa drugim drugarima, tad mu spremam hranu i obavezno ga zovem da učestvuje u svemu tome kako bi i sam savladao neke stvari.

JML: Zašto je važno da se očevi ravnopravno uključe u brigu o deci i zašto je vađžno deliti zadatke po principu pola – pola između roditelja?

Super Tata Bojan: Mnogo je važno da se roditelji lepo rasporede i podjednako učestvuju u vaspitanju i učenju djeteta, jer dijete mora da osjeti obostranu ljubav roditelja i njihovo zalaganje kako bi ga izveli na pravi put. Važno je i da ima jednako poštovanje i prema ocu i prema majci.

JML: Koje su tri važne lekcije koje bi voleo da naučiš svog sina?

Super Tata Bojan: Tri važne lekcije koje bih volio da ga naučim su: škola mnogo bitna za sve njegove životne odluke i angažovanja, treba i on da bude brižan roditelj kada bude imao svoje dijete i da bude čovjek u svakoj situaciji kroz koju ce ga život voditi.

JML: U kom momentu si bio najsrećniji sa detetom? Kad si pomislio “e sad, Bojane, radiš pravu stvar”?

Super Tata Bojan: Najsrećniji momenat u mom davanju  sinu je kada sam čuo prvu njegovu riječ i rečenicu koju je izgovorio jer je to bio dug proces i period kroz koji je prošao, jer nije pričao pet godina. Tada sam shvatio da se trud i zalaganje ipak isplate i da nikad ne treba odustati.

JML: Koje super moći treba da razvije svaki tata?

Super Tata Bojan: Super moći koje treba da savlada svaki tata su – strpljenje, da razumije dijete i da često bude i on sam bude dijete, da ne kažnjava dijete fizički kada napravi neku grešku vec da priča sa njime, da se sto više daje svom djetetu jer je to period koji se nikada ne zaboravlja i često brzo prođe.

Razgovor vodili:

Jelena Lepojević

Milica Mitrović

Luka Mašulović

Izvor: Privatna arhiva

Ovaj intervju nastao je u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom videu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.