EDIT serijal 03 / Ućutkivanje istine i “najoštrije osuđujemo”, medijska slika 2020

Treći EDIT serijal fokusiran je na pretnje, napade i toksične narative kojima su izloženi novinari i novinarke u Srbiji. Nakon intenziviranih uvreda i targetiranja u tabloidnim medijima i na skupštinskim sednicama, pozvali smo eksperte i ekspertkinje sa ciljem da mapiramo i dekonstruišemo toksične narative koje imamo prilike da srećemo u javnosti, medijima ali i u svojim mikro sredinama.

Sara Radojković je u okviru bloga po kome je serijal i dobio ime – Ućutkivanje istine i “najoštrije osuđujemo”, medijska slika 2020. dala pregled događaja koji su obeležili 2020. godinu u medijima. Vanredno stanje je, čini se, dodatno ograničilo medijske slobode i izložilo novinare, a naročito novinarke, dodatnim pritiscima.

Dekonstrukcija toksičnih narativa otpočela je ekspertskim perspektivama Dine Đorđević, novinarke CINS-a i Željka Bodrožića, predsednika NUNS-a. Đorđević i Bodrožić su govorili o mehanizmima zaštite novinara i novinarki, kao i o tome ko profitira od širenja straha i sužavanja medijskog prostora.

Terensku reportažu ovoga puta smo snimili u prostorijama KRIK-a, čiji su članovi i članice redakcije i u redovnom i u vanrednom stanju na udaru. Ne tako svetla statistika kaže da je svakom trećem članu redakcije bar jednom obijen stan. O pritiscima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, govorila je Milica Vojinović, članica redakcije.

U malo detaljnijoj analizi društvene funkcije novinarske profesije pridružila nam se Jovana Gligorijević, pomoćnica urednika nedeljnika Vreme. Gligorijević je govorila o grupi Novinarke protiv nasilja, čija je članica, o ad hoc mehanizmima zaštite, kao i o podršci i solidarnosti koju je neophodno pružati kolegama, a naročito koleginicama, kada su na udaru.

EDIT serijale možete pratiti na sajtu i društvenim mrežama Centra E8, ali i na portalu Zoomer.rs. Autorke i voditeljke EDIT serijala su Sara Radojković, Jana Šarić i Tamara Urošević.