Super Tata s1:e3 / Stefan Milenković

Naš današnji gost prešao je dugačak put od dečaka u belom fraku koji drži solističke koncerte i u koga veruje ceo svet do Super Tate koji, zajedno sa violinom nosi i svoj nevidljivi plašt. U trećoj epizodi Super tata serijala, o procesu postajanja ocem i učenju nove društvene uloge govorio je naš (i svetski) violinista Stefan Milenković.

Iako mu je njegov prvi koncert, koji je držao sa tri godine, sada u maglovitom sećanju, Stefan naglašava da se iza njegovog uspeha ipak nalazi veliki rad, i da mu je od početka bila jasna korelacija između vrednog vežbanja i uspeha koji doživljava na sceni. Stefan je neposredno pred rat u Jugoslaviji postao i dečiji ambasador i kako kaže, izuzetno se trudio da deci maksimalno olakša detinjstvo u ratu. Kada govori o svom poslu, kaže da on ne može da se radi bez ljubavi. Ta ljubav je često motivacija i za humanitarni rad.

“Ako ja radim ono što volim, i delim to sa publikom, svi dobijaju nešto, a neko treći onda dobije nekakvu materijalizaciju svega. Ta materijalizacija ponekada može da spase i život.”

Osim što može da spase život, muzika može da bude i podrška u raznim životnim situacijama. Tako je i Stefanu bila podrška kada je postao tata. Postajanje super tatom je proces koji traje i u koji se ulaže. Međutim, Stefan je i u taj proces zakoračio hrabro. Usled korone, časovi roditeljstva su otkazani, a svaka vrsta pomoći je bila nemoguća. Tako su se oslonili jedno za drugo, iako Stefan smatra da je deci potreban mnogo širi krug podrške. On i supruga su se reorganizovali u skladu sa novonastalom situacijom i uspeli da izvuku najbolje iz teškog i komplikovanog perioda roditeljstva u pandemiji.

“Kuvanje je moj posao, svako kuvanje, pa i čišćenje. Naučio sam baš dobro da kuvam, tako da, sve se nauči, jer žena je biološki na udaru u prvim trenucima bebinog života, pa ja, normalno, pokrivam sve ostalo.”

Za još zanimljivih detalja o našem Super tati pogledajte celu epizodu broj 3 super tata serijala sa Stefanom Milenkovićem.

Ovaj video nastao je u okviru projekta Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom videu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.