Super Tata – Ep. 02 w/ Dušan Strajnić Stray Dogg

Ovoga puta, naš Uroš Novović je razgovarao sa Dušanom Strajnićem, muzičarem, muzičkim producentom i super tatom. Dušan nam je otkrio kako izgleda biti mlad otac u ovoj haotičnoj 2020. godini, i to u sred vanrednog stanja i policijskog časa. Iako se ova godina mnogima čini izgubljenom, Dušan i njegova porodica uspeli su da pronađu svoju zonu komfora u opštoj neizvesnosti:

“Ljudi misle da je problem, međutim, nama je bilo dosta korisno. Zatvorili smo se nas troje, uspeli da osmislimo način na koji ćemo zajedno da brinemo o detetu i dosta nam je značilo što je posao malo na pauzi”

U 2020. godini nije lako biti mlad otac, ali nije lako biti ni muzičar. Međutim, naš super tata ističe da je rođenjem deteta otpočelo novo poglavlje u njegovom životu koje podrazumeva reorganizaciju prioriteta. Dušan ističe da je parterka počela da radi pre njega, pa je ponosan na činjenicu da su malo “zamenili” tradicionalne uloge. Vreme koje provodi sa sinom mu je dragoceno, a u ovu godinu je stalo i nekoliko svirki u kontrolisanim epidemiološkim uslovima, što je sasvim dovoljno za profesionalnu ispunjenost. Za Stray Dogga, sasvim dovoljno razloga da bude srećan u svojoj novoj oazi radosti.

Super tate ne bi imale super moći kada ne bi umele da priznaju da je ponekad sasvim u redu plašiti i biti u šoku, kao i da očinstvo sa sobom nosi gomilu preplavljujućih emocija sa kojima moramo da pronađemo način da se nosimo. Međutim, naše super tate uglavnom ne dozvole da ih strah parališe i spreči u uživanju u društvenoj ulozi koju su dobili.

“Sreća je mala reč. Šok, strah, odgovornost i trema, sve se to skupi u jedan osećaj, za koji još uvek nemam pravu reč”

Dušan je dao i nekoliko korsnih saveta za sve mlade očeve i one koji planiraju da to postanu u skorije vreme. Pogledajte drugu epizodu Super Tata serijala na sledećem linku.

Ovaj video nastao je u okviru projekta Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom videu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.