Super Tata – Ep. 1 / Ivan Stojiljković

Centar E8 kroz novi serijal, ali stari i dobro poznati Program T nastavlja da promoviše aktivno očinstvo i super heroje roditeljstva. U Super Tata serijalu gostovaće poznati očevi koji ravnopravno učestvuju u poslovima nege i brige o deci, koji se i dalje smatraju obavezom žena. Naše super tate pokazaće nam da ne nose svi heroji plašteve, ali svi heroji nose svoju decu kada im ona to zatraže. Autor i voditelj emisije je naš Uroš Novović dobro poznata “muškarčina”, koji će sa sagovornicima preispitivati koncept očinstva.

Prvi gost serijala je Ivan Stojiljković, najtraženiji reditelj u regionu, koji je sa nama podelio svoje uvide o roditeljstvu, svim lepim stvarima koje ono donosi, ali i strahovima koji su neizbežni. Ivan je poslao nekoliko važnih poruka, i onima koji su neustrašivi, ali i onima koji se plaše svoje nove uloge.

“Hoću li ja to moći, hoću li umeti… Ti srahovi postoje, prirodno je da postoje, ali dosta brzo nestanu. Kad dođe taj prelepi momenat i dete dođe na svet, nema ti tu šta da misliš. Sve nekako ide svojim tokom i organski.”

Kada su oba roditelja zaposlena, i još se bave javnim poslom, tačni planovi su neophodni, naročito kada je podrška baka i deka ograničena, jer žive u različitim gradovima. Ivan naglašava ljubav koju on i njegova partnerka osećaju prema svom poslu, kao i detaljnim planovima koji su morali da se kreiraju i realizuju kako ne bi trpele ni karijere, ni detetovo detinjstvo.

“Dešavalo se, odlazim na kastinge, dete ide sa mnom. Malo se igramo, malo radimo kasting. Ali dete se navikne, sada kada ga vodim na snimanje, on tačno zna gde mu je mesto. Potrebno je mnogo koncentracije kada vodiš dete na posao, ali njemu je zabavno, on to voli, danima posle priča o tome.”

Saznajte da li Ivan svom detetu krade čokoladu, šta misli o deljenju poslova po principu pola – pola, kao i jednakom učešću u poslovima brige i nege, ali i emotivnom radu koji je neophodan za podizanje deteta, u prvoj epizodi Super Tata serijala.

Ovaj video nastao je u okviru projekta Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom videu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.