Podcast MLADOST – Ep. 22 w/ Meti Kamberi

U današnjoj epizodi šetamo kroz mladost Metija Kamberija, mladog pisca koji je svojom autentičnom i dirljivom ispovešću opisao život u “gradu bola”. Sa Metijem smo razgovarale o romanu, uzorima, ali i snazi i inspiraciji koju pronalazi u svakodnevnim, običnim stvarima koje nam se mogu činiti malim i beznačajnim.

Meti je preko noći postao superheroj mladosti, a ta titula mu je, kako sam kaže, donela veliku odgovornost. Biti uzor znači voditi računa o tome kakve se poruke šalju u javnost, međutim, Meti ne dozvoljava da oprez šteti njegovoj autentičnosti.

“Ja sam ja, ne postoji nijedan ovakav, ja mogu da rastem, ali suštinski, ne mogu da se promenim”

Nismo ga pitale o njegovim počecima, jer Meti je zapravo na svom početku, pun poleta i snage koje mu daju čitateljke i čitaoci na promocijama knjiga. Sabirajući utiske sa promocije u rodnom gradu, Nišu, Meti nam je pričao i o svojim uzorima. Iako insistira da je njegov stil metijevski , i da ne liči ni na jedan drugi, priznaje da publika prepoznaje u njemu uticaj omiljenog pisca.

“Čitao sam Remarka, šljakao treću smenu u trafici, pisao svoju knjigu i plakao, plakao…”

Za Metija, njegova knjiga je sigurno mesto, u nju je uložio sve što je imao, i materijalno i emotivno, zato se pred nama nalazi fotografija sa promocije knjige u rodnom gradu.

“Pisao sam po tuđim kompjuterima, radio sam za hiljadu dinara ceo dan, da bih mogao da odštampam ono što sam napisao”

Meti je sa nama podelio i omiljenu pesmu, pesmu koju često sluša i koja je trenutni soundtrack njegovog života. Celokupan razgovor sa preharizmatičnim Metijem Kamberijem, herojem svačije mladosti, preslušajte u 22. epizodi našeg podcasta.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjima nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcast-a su Jana Šarić i Tamara Urošević.