Održana deseta MAN konferencija

MAN konferencija je godišnji događaj u organizaciji Centra E8, koji okuplja profesorke i profesore, društvene naučnice i naučnike, istraživačice i istraživače, ali i aktivistkinje i aktiviste kako bi zajedno diskutovali, analizirali i pokušali da dekonstruišu različite društvene fenomene poput maskuliniteta, rodne nejednakosti, nasilja, odnosa moći i nasilnog ekstremizma. Konferencija i njeni učesnici i učesnice takođe nastoje da promovišu rodnu ravnopravnost, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje, zdrave životne stilove i zdrave međuljudske odnose.

Ove godine održana je jubilarna, deseta MAN konferencija! Tokom godina, MAN konferencija je postala jedinstven prostor za razmenu iskustava, mišljenja i znanja među vodećim stručnjakinjama i stručnjacima iz različitih oblasti društvenih nauka. Konferencija predstavlja kombinaciju akademskog i aktivističkog pristupa, koji omogućava govornicama i govornicima, ali i publici da steknu uvid u teme i probleme koji su adresirani. Dajući svežu perspektivu i ugošćavajući važne i aktuelne govornice i govornike, MAN konferencija predstavlja platformu za inovaciju i progres, i kao takva relevantna je na nacionalnom, regionalnom ali i međunarodnom nivou.

Desetogodišnjicu smo proslavili na inovativan i digitalan način, a prilagođen situaciji u kojoj smo se svi zadesili ove 2020. godine. Stoga, čitava konferencija bila je online i globalna! U intezivnih 24 sata imali smo bogat i raznolik sadržaj:

Otvaranje konferencije kao i sama ovogodišnja konferencija, bili su posvećeni Marini Blagojević Hugson – našoj prijateljici i saradnici, kojoj smo ove godine želeli da uručimo nagradu za životno delo; sprečeni u tome, u njenu čast je održana konferencija ali i posvećen mural koji je radila The Vila aka TKV u bašti Dorćol Platz-a, novoj kući Centra E8 i Reflektor Teatra. S tim u vezi, glumci Reflektor teatra su na samom otvaranju izveli i performans u čast i sećanje na Marinu. Odmah zatim, keynote spiker, Džef Hern nastupa sa „What Would Marina Say?“ povezujući to sa situacijom koronavirusa u kontekstu muškaraca, maskuliniteta i politike života i smrti.

U tom prvom delu konferencije, održan je i panel „Maskulinitet i COVID-19“ koji je moderirala Zorana Antonijević programska koordinatorka misije OSCE u Srbiji, dok su učesnici bili Tim Šand direktor ShandClark Counsalting, Stiven Barel profesor na odeljenju za sociologiju na Duram Univerzitetu i učesnica Sanja Nikolin konsultantikinja iz Ženske platforme.

Potom, pre predstavljanja knjige „Muzej izgubljenih ljubavi“ Gerija Barkera i intervju koji je sa njim uradio glumac Uroš Novović, svoj muzički nastup imala je Ada koja je deo Femixeta tima i Rok kampa za devojčice.

Tokom noći organizovali smo deo koji smo nazvali popularna kultura, te tako imali intervjue sa Sajsi MC, Daškom Milinovićem i Selenom Simić koji su za sve nas pripremili plej liste, dostupne na YouTube kanalu Centra E8, sa temom maskuliniteta, rodne (ne)ravnopravnosti i feminizma. Takođe, u okviru noćnog programa imali smo projekciju čak osam kratkih igranih filmova kako domaćih, tako i stranih autora i autorki, a sve to u saradnji sa Bašta Festom. Zajedno sa autorima i autorkama o filmovima ali i tematici i problematici u njima, govorio je glumac Rastko Vujisić u okviru panela „Maskulinizacija roda: muškarac na filmskoj traci“.

Inovacija u pogledu materijalne kulture, i popularne, bilo je vođenje kroz virtuelnu izložbu i panel „Dečaštvo u Jugoslaviji“ koje su osmislile dve studentkinje antropologije Filozofskog fakulteta, Ljubica Vlahović i Danica Anđelić.

Jutro smo dočekali sa dobro poznatim podcast-om „Mladost“ koji je po prvi put imao svoj video intervju, te su tako voditeljke Jana Šarić i Tamara Urošević ugostile Vojkana Arsića, direktora Centra E8 i reditelja. Jutro nastavljamo panelom „Dobro jutro Balkan“ u kome razgovaramo sa partnerima iz Young Man Initiative, a isto tako i kasnije sa njima razgovaramo na temu „Godine rada sa mladićima“ osvrćući se malo na postignute rezultate i promene koje su inicirali Centar E8, Young Man Initiative i CARE International. U saradnji sa njima, već godinama sprovodimo radionice po školama kako bismo mladiće i devojke edukovali o ovim temama, te nas lockdown i pandemija nisu sprečili da znanje ostane večno, pa smo tako naše radionice sprovodili online tri meseca a na konferenciji imali prikladnu završinicu online radionica pod nazivom „Krize su prolazne, znanje je večno“.

U međuvremenu, imali smo nekoliko keynote spikera: Brajana Helmana iz Promunda koji je govorio u okviru teme „Briga tokom COVID-19“, Stefan Šparavalo ispred organizacije Da Se Zna koji je govorio na temu „Rodno zasnovano nasilje u kontekstu LGBTQ+ zajednice“ i Tamara Urošević kao antropološkinja sa svojom temom „Barbie fenomen: možeš biti sve što poželiš“.

U kontekstu uvek aktuelne i nezaobilazne teme, da li nam je i zašto nam je potreban feminizam, uradili smo kratak intervju pod nazivom „Zašto nam je potrebna reč na F?“ sa Nikki Van Der Gaag nezavisnom rodnom konsultantkinjom. MAN konferencija ispratila je i prati aktuelna dešavanja i teme, a koje su svakako u vezi sa rodnim identitetima pa tako i pitanjem maskuliniteta. S tim u vezi održani su paneli „Rasizam i ekstremizam: čiji život je važan?“ koji je moderirala Jana Šarić, koordinatorka Centra E8 dok su učesnici bili Danilo Ćurčić, programski koordinator A11-Inicijative za ekonomska i socijalna prava, Miodrag Sovilj, novinar i učesnica Olga Pintar, istoričarka, i pred samu završnicu konferencije održan je panel pod nazivom „Maskulinitet na kajronu: ko je muško?“ koji je moderirala Tamara Urošević, novinarka i programska koordinarka Centra E8, a učesnice su bile Magda Janjić, izvršna urednica portala Nova.rs, Jovana Gligorijević, pomoćnica urednika nedeljnika VREME i Lazar Čovs, freelence novinar.

Zatvaranje konferencije upriličile su Jana Šarić i Tamara Urošević sumirajući desetogodišnje i dvadesetčetvoročasovne utiske MAN konferencije, koje je kao i otvaranje, bilo posvećeno Marini Blagojević Hugson, te je tako napravljen i video materijal pušten tokom zatvaranja u njenu čast.

Iako je dvadesetoročasovno putovanje oko sveta bilo zakazano za 29.  i 30. jun, tačno u 19:30h kada je bilo zakazano otvaranje konferencije, u Dorćol Platz-u, kao i u celom kvartu, nestaje struja. Čitava tehnika nam staje i bivamo prinuđeni da celu konferenciju pomerimo za 24 sata, te su novi datumi konferencije 30. jun i 1. jul, od 19:30h do 18h.

Inicijalna ideja, sva borba i napori Centra E8 kao i svih partnera i partnerki sa kojima sarađujemo godinama, jeste da ako su muškarci deo problema, oni moraju biti i deo rešenja. Zahvaljujemo se svima na podršci i neumornoj borbi. Vidimo se i sledeće godine.