Podcast MLADOST – Ep. 019 w/ Vojkan Arsić

Današnja epizoda podcasta se nešto razlikuje od uobičajenih jer se pred vama nalazi prilika da preslušate epizodu podcasta Mladost emitovanu na 10. jubilarnoj MAN konferenciji. Tako su i gost i tema bili specifični i posebni.

Ovoga puta ugostile smo (ili je on ugostio nas) Vojkana Arsića, osnivača i direktora Centra E8. Kada smo razmišljale koga bismo mogle da ugostimo na MAN-u 2020, odgovor se nametnuo sam, a i postojalo je mnogo stvari koje smo oduvek želele da ga pitamo. Razgovor je počeo neminovnim spojem aktivizma i pozorišta, kao specifičnosti koja odlikuje Vojkanov rad sve ove godine. Nije nimalo jednostavno biti radnik u kulturi, naročito u ovim vremenima, kada se svi snalaze i poušavaju da opstanu. Zato su, za Vojkana, aktivizam i pozorište nerazdvojivi.

“Desi se nekad burnout, a ja sam srećan što sam i u tim trenucima uspeo da pronađem kanale i bavim se stvarima koje me zanimaju”

Razgovarali smo i o odnosu Reflektor teatra i Centra E8, organizacije koja je nastala i rasla na dva bitna stuba – edukaciji i umetnosti. Međutim, nekad je lakše razdojiti stvari i projekte, dati šansu da se uspotavi novi brend koji će, neopterećen ničim drugim osim svojim radom, stvarati predstave koje svi volimo – poput Muškarčina, Sumnjivog lica, Urednika, Crvene… Tako smo se dotakli i jedne od najomiljenijih predstava, predstave Muškarčine koja se igra već osam godina, i koja svaki put prolazi kroz transformacije zajedno sa glumcima koji je igraju, ali uvek ostaje – relevantna.

“Mislim da treba da prođe još mnogo godina, da nam predstava o maskulinitetu ne bude više potrebna. Toliko godina, da mislim da ja to možda neću ni doživeti.

Za Vojkana, siguran prostor je onaj gde je njegov pas, Brat –  kolega, miljenik i ravnopravni član E8 zajednice. Međutim, siguran prostor predstavlja i MAN konferencija, pa smo u drugom delu razgovora pričali baš o njoj.

MAN je u svojih deset godina postojanja uspeo da okupi mnoge značajne govornice i govornike, pruži platform za učenje svim aktivistkinjama, aktivistima I omladinskim radnicama i radnicima. A čitava priča počela je jednim sastankom i pozivom da se Centar E8 pridruži projektu koji će sa dečacima raditi na pitanju rodne ravnopravnosti.

“Došao sam u kancelariju i rekao timu ‘ljudi, zovu nas da radimo projekat o rodnoj ravnopravnosti, ali sa muškarcima, prosto da ne verujete’. I stvarno smo se zapitali, kako sad da radimo sa muškarcima, kad se uvek na tim pitanjima radilo sa ženama”.

Nekoliko godina kasnije, rad sa mladićima postao je zašttini znak Centra E8. “Ako su dečaci deo problema, moraju biti i deo rešenja” logika je koja stoji iza ovog rada, često osporavanog i nipodaštavanog. Ali, u ovom trentku, Centar E8, I to, kako Vojkan naglašava, čitav tim Centra E8 uspeo je da se uspostavi kao važan saveznik feminističkoj borbi. A ništa od ovoga ne bi bilo moguće, da u ideju i organizaciju, od početka, nisu verovale tri žene – Marina Blagojević Hughson, Zorana Antonijević i Marina Starčević Cviko.

Vojkan je sa nama podelio svoju omiljenu muziku iz predstave, i to baš ove, najnovije produkcije – Urednika, koja govori o fenomenu post-istine i medijkih manipulacija. Sa Vojkanom smo razgovarale i o mnogim drugim temama, poput samog rada na predstavama, a usput nam je otkrio i kako je Centar E8 dobio ime. Preslušajte novu epizodu podcasta Mladost, ili je pogledajte, obzirom da smo ovaj put imale priliku da budemo i u video formatu.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjima nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcast-a su Jana Šarić i Tamara Urošević.

MAN 2020 // Podcast Mladost // Vojkan Arsić

Gost specijalne emisije podcast-a #Mladost koja je po prvi put video podcast, je Vojkan Arsić – reditelj i direktor Centra E8 sa kojim ćemo razgovarati o prethodnih 10 godina rada MAN konferencije, ali i budućih 10 godina.

Posted by Centar E8 on Уторак, 30. јун 2020.