Podcast MLADOST – Ep. 018 w/ Buč Kesidi

U današnjoj epizodi podcasta Mladost, imale smo priliku da ugostimo Buč Kesidi, neverovatni muzički dvojac u čiju smo se muziku zaljubili na prvo slušanje. Osim što su uspešni muzičari, trude se da njihov celokupan vizuelni i umetnički identitet bude usklađen sa njihovim stilom, pa je tako i ovaj razgovor tekao, opušteno, razigrano i bezbrižno.

Luka i Zoran, čini se žive svoj dečački san. Kako sami kažu, želeli su da imaju bend ne zato što je to popularno, ili jer to tako treba, već zato što su to istinski želeli. Iako jesu zvezde, glamur i statusni simboli još uvek nisu ušetali u njihove živote, mada im to ne predstavlja preveliki problem. Na prvom mestu nalazi se – muzika.

“Nama je bend priortet. Sve što zaradimo, ulažemo u bend i neke stvari koje smišljamo”

Čini se da se sa bendom jako dobro zabavljaju, ali im dobra zabava izgleda ne utiče na profesionalnost. Sve što rde shvataju vrlo ozbiljno, a bend im, između ostalog, služi i kao prostor za rad, napredak i učenje. Kako obojica ističu, naučili su mnogo.

“Naučili smo pre svega kako da sviramo, kada počinješ, niko ti ne kaže kako to treba da radiš. Ranije su bendovi bili drugačiji, veći, pa naučiš od kolega muzičara kojima si okružen. Nama je bilo malo teže”

Buč Kesidi je ceo paket, koji čine dobra muzika, sjajni i talentovani ljudi sa kojima sarađuju, predivni spotovi, ali i vizuelni identitet tokom nastupa, o kome se takođe vodi računa. O tome svedoči i fotografija sa Vedranom, rediteljkom spotova koja je u međuvremenu suštnski postala deo benda. Ona je zaslužna za magiju koju imamo prilike da gledamo u njihovim spotovima. Međutim, stvarati magiju nije uvek lako.

“Budi nas u 4 ujutru, jurimo da snimamo, jer tad je najlepše sunce. Vole to filmadžije…”

Kada smo ih pitale o muzičkom pravcu kome pripadaju, nisu baš umeli da daju precizan odgovor. Ne zato što ne poznaju svoju muziku, već zato što je ne smatraju statičnom i ograničenom. Za Luku i Zorana je sve što stvaraju fluidno I fleksibilno, sa dovoljno ostavljenog prostora za rast, razvoj i dinamične promene.

“O tome će već govoriti neki kritičari, za nekih pet godina. Mi sada samo stvaramo, videćemo gde će nas to odvesti”.

Buč Kesidi dvojac je sa nama podelio i svoju omiljenu muziku, koja je, kako Zoran kaže, pažljivo čuvana za post-karantinske dane, kada može da se bude napolju i đuska. Ostatak ovog neobičnog letnjeg razgovora možete preslušati u osamnaestoj epizodi podcasta Mladost, u kome možete čuti Lukine i Zoranove planove za leto, nastupe i spotove.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjima nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcast-a su Jana Šarić i Tamara Urošević.