Podcast MLADOST – Ep. 017 w/ Radmila Petrović

U današnjoj epizodi podcasta Mladost, ugostile smo Radmilu Petrović, mladu pesnikinju za čijom smo poezijom poludeli i koja nam je donela jednu potpuno novu perspektivu. Radmila ima 24 godine, diplomirana je ekonomistkinja i pretalentovana pesnikinja, ali i prava heroina mladosti. Zato vas pozivamo da se u ovom podcastu, koji je njen prvi intervju od kako je izdala zbirku svoje poezije, upoznate sa Radmilom i njenom magijom.

Iako je ova 2020. godina izneverila mnoga očekivanja, Radmila je njome više nego zadovoljna, jer kaže da se oseća srećnije nego ikad. Konačno ima prostora i vremena da radi na sebi, uči, razvija se i bavi stvarima koje voli i koje je čine srećnom. Konačno ima prostora da piše poeziju i stihove koje živi i doživljava, premda nije oduvek bilo tako. Počela je da piše jer se osećala usamljeno i tužno, a pesme koje je pisala na početku joj se nisu preterano sviđale. Priznaje da je zavoleti savremenu poeziju proces, iako joj je njen susret sa Miodragom Pavlovićem i Rekvijemom iz sestrine čitanke promenio život. Kada smo je pitali o snovima, otkrila nam je i šta joj je oblikovalo snove

“Gledala sam sa sestrama špansku seriju, u kojoj devojke žive na selu, baš kao i mi, i na kraju postanu poslovne žene. To smo i mi želele, i to je jedino mesto gde smo mogle da vidimo tako nešto. Nismo znale nikoga iz okruženja ko je završio fakultet, nismo znale nikoga ko nije poljoprivrednik. Sve tri smo završile ekonomiju, to je neki ideal koji ja nisam želela da izdam”

U svetu španskih serija, Radmila je otkrila svoj ideal, koga se čvrsto držala i od koga nije odstupila. Iako priznaje da se mišljenja i stavovi mogu menjati, Radmila smatra da je najvažnije ne odustati od same sebe. Iako se nekima  ekonomija i poezija mogu činiti nespojivima, naša sagovornica je jednačinu vrlo jednostavno objasnila – poezija je ono što smo mi sami, ekonomija predstavlja čitav svet oko nas.

“Kada spojite poeziju i ekonomiju – dobijate čitav svet”

Odrastanje na selu i u maloj sredini oblikovalo je Radmilu, ali i ostavilo veliki trag na njenu poeziju. Pritisci i skučenost, nedostatak izbora i mogućnosti, nedostatak prostora za otkrivanje talenata ne mogu da ne ostave traga. Zato naša heroina mladosti na pitanje “kako je bilo odrastati kao Radmila Petrović” odgovara – teško i tužno.

“Jedna tetka vam je arhitekta, stric vam je ekonomista, tetka je psiholog, pa vi možete da birate šta ćete da budete. Ne, toga nema. Selo vam to radi, pravi da nemate izbora. Da li je na mene uticala ta sredina? Jedino što je na mene uticalo jeste ta sredina…”

Fotografija Radmilinog sigurnog mesta je fotografija uslikana sa prozora porodične kuće, u selu pored Arilja.

“Zašto je to safe place – zato što tamo uvek mogu da se vratim, bila korona ili nešto više. Uvek imam gde da se vratim i gde uvek mogu da se prehranim. Tamo je vreme stalo.”

Radmili se čini da ne pripada nigde, ni Arilju ni Beogradu, da pripada samo tim njivama, i kako kaže – mogla bi da te njive ogradi zidovima i tu zauvek ostane. Međutim, onda možda ne bi mogla da se bavi ekonomijom. Radmila je sigurna da će se vratiti u svoju porodičnu kuću, jer je to mesto za punjenje baterija, dok je Beograd mesto za rast i razvoj. U velikom gradu kakav je Beograd, uspela je da održi dozu mističnosti i ostavi nas da se pitamo ko je ona, šta radi, šta sluša i šta voli, i zato nema društvene mreže, osim jednog profila pod lažnim imenom. Popularnost i brojni fanovi koje je sjajnom poezijom stekla, Radmili nisu previše poremetili percepciju sebe i drugih.

“Vi ste na kraju dana sami. Možete da vidite sebe u novinama, ali vi ste samo pesnik, niste ne znam ti šta…”

Sa Radmilom smo pričale i o muzici, pa je zato odlučila da sa nama podeli muziku koju je često slušala na narodnim veseljima, i za koju je, kao mala, verovala da je jedina muzika koja postoji. Otkrila nam je i delić svoje poezije, a ostale zanimljive detalje razgovora sa našom heroinom mladosti Radmilom preslušajte 17. epizodu podcasta Mladost i ne zaboravite da odete na Radmilinu promociju, u četvrtak 25. juna od 20 časova u KC Gradu.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjima nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcast-a su Jana Šarić i Tamara Urošević.