Marina Blagojević Hugson (1958 – 2020)

Marina Blagojević Hugson, sociološkinja, istraživačica, svetski priznata ekspertkinja i neumorna borkinja za rodnu ravnopravnost, preminula je 7. juna 2020.

Za nas u Centru E8, Marina je bila najvažnija saradnica i naučni autoritet, saveznica, učiteljica i prijateljica. Svojom posvećenošću, energijom i znanjem, inspirisala nas je i podržavala godinama, bila nepresušni izvor informacija i smernica. Večno optimistična i snažna, Marina Blagojević Hughson ostavila je neizbrisiv trag na našu organizaciju, naše vrednosti i znanje kojim se služimo u zajedničkoj borbi, koja je u nedelju 7. juna ostala bez važne saborkinje.

Marina je iza sebe ostavila preko 150 objavljenih naučnih radova iz oblasti sociologije, demografije i rodnih studija. Bila je jedna od liderki ženskog pokreta u Beogradu devedesetih godina, članica i osnivačica mnogih nevladinih organizacija poput Ženskih studija, Ženske stranke i Ženskog parlamenta. Kao istaknuta sociološkinja, predsedavala je Srpskim sociološkim društvom u periodu od 1992. do 1994. i radila kao viša naučna savetnica pri Institutu za sociološka i kriminološka istraživanja u Beogradu. Predavala je na univerzitetima u Beogradu, Sarajevu, Podgorici i Budimpešti, povremeno i u SAD, Nemačkoj i Austriji. Neizbrisiv trag na domaću sociologiju ostavila je istraživanjem IMAGES: Muškarci u Srbiji – promene, otpiri i izazovi”, publikacijama poput Rodnog barometra (BiH, Srbija i Crna Gora), Muškarci u Srbiji: druga strana rodne ne/ravnopravnosti i Poluperiferija i rod: pobuna konteksta. Sarađivala je sa brojnim međunarodnim institucijama (UNDP, UNIFEM, UNWomen, USAiD, IFAD, FAO) i vladama. Bila je članica brojnih radnih grupa, i konsultantkinja Evropske komisije – zahvaljujući njenom radu i doprinosu doneta je Rezolucija Evropskog parlamenta o unapređenju položaja žena na Balkanu. Svojim naučnim i društvenim radom, Marina Blagojević Hugson oblikovala je generacije budućih sociologa i sociološkinja, humanista i humanistkinja, kao i boraca i borkinja za jednakost i rodnu ravnopravnost.

Svet je ostao bez neprocenjivog znanja i iskustva, a mi obećvamo da ćemo brinuti o njenom stvaralaštvu, delu i imenu.