Održana panel diskusija “Kako si… u školi?”

Nastavili smo  sa aktivnostima u okviru globalne kampanje Šesnaest dana aktivizma, ovaj put panel diskusijom. Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, održana je panel diskusija “Kako si… u školi?” tokom koje su prezentovani rezultati istraživanja koje je sproveo Centar E8, ali je diskutovano I o važnosti obrazovanja o životnim veštinama, rodnoj ravnopravnosti i nasilju u školama.

Na panelu su učestvovali dr Snežana Vuković iz Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije, pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  koja je istakla da njen rad, kao i rad koleginica i kolega podrazumeva ne samo mere intervencije kada se nasilje već dogodi, već i dugotrajan rad na protokolima i procedurama koje olakšavaju akterima da prepoznaju rizične situacije i reaguju kako bi se nasilje preveniralo.
Marija Zornić, iz gimnazije Sveti Sava i Arhitektonske škole, podelila je iskustvo saradnje Centra E8 i gimnazije Sveti Sava, i govorila o dugoročnim benefitima koje od Programa Y, sprovođenog od strane Centra E8, imaju i nastavnici i učenici škole.
Đina Đelmaš, iz Foruma beogradskih gimnazija istakla je da je neophodno motivisati i roditelje, kao važan stub obrazovanja, da se uključe u proces kako bi se zajedničkim snagama došlo do efikasnijih rešenja.
Đorđe Trbojević, student i edukator Centra E8 govorio je o razlozima uključivanja u radioničarski rad kao i o iskustvima sa radionica koje sprovodi u svojoj nekadašnjoj školi.
Govornice i govornici podelili su sa prisutnima svoja iskustva u radu na prevenciji nasilja, ali i u radu na  promociji obrazovanja o životnim veštinama.

Branko Birač, program menadžer Centra E8 prezentovao je rezultate istraživanja koje je sprovedeno telefonskim putem na 1100 ispitanika (srednjoškolaca, nastavnika, roditelja, službenik/ca javnih ustanova, predstavnik/ca medija, predstavnik/ca NVO sektora i poslodavaca) u Srbiji, čiji rezultati, između ostalog, govore da roditelji iz ruralnih sredina znatno više podržavaju obrazovanje o životnim veštinama kao sastavni deo formalnog obrazovanja od roditelja iz urbanih sredina, kao i da su nastavnici iz beogradskih škola manje zainteresovani za formalizovanje ovakve vrste obrazovanja od nastavnika iz drugih delova Srbije (56% nasuprot 90, u nekim regijama čak 96%).

Učesnice i učesnici panela diskutovali su zajedno sa publikom o rezultatima istraživanja, izdvajajući šta ih je posebno iznenadilo, a koje nalaze smatraju očekivanim. Na pitanje zbog čega samo 56% procenata mladića smatra da je rodna ravnopravnost značajna tema, učesnice i učesnici složili su se da je dečake potrebno dodatno motivisati, između ostalog, alatima i metodologijom Programa Y. Jedan od najvažnijih zaključaka bio je da odgovornost za obrazovanje i bezbedno i nenasilno okruženje na svim akterima – nastavnicima, roditeljima, institucijama, učenicima i nevladinim organizacijama.

Aktivnosti se organizuju u okviru projekta Inicijativa mladića II – Young Men Initiative: „Muškarci i dečaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rešavanju pitanja ekstremizma i nasilja među mladima na Zapadnom Balkanu“, koji je podržan od strane CARE International Balkans, Austrijske razvojne saradnje i Oak fondacije