Panel diskusija “Kako si… u školi?”

U okviru obeležavanja 16 dana aktivizma, Centar E8 organizuje  panel diskusiju “Kako si… u školi?”  koja se održava u utorak 10. decembra, s početkom u 15h u Dorćol Platz-u (Dobračina 59, Beograd).

Učesnici i učesnice panela će biti: dr Snežana Vuković iz Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marija Zornić, iz gimnazije Sveti Sava i Arhitektonske škole, Đina Đelmaš iz Foruma beogradskih gimnazija, Đorđe Trbojević, student i edukator Centra E8, kao i Branko Birač, program menadžer Centra E8.

 

Da li je obrazovanje o životnim veštinama potrebno mladima? Šta je to uopšte i treba li da bude deo formalnog obrazovanja?
Zašto nastavnici/e iz Beograda znatno niže (71%) ocenjuju pomenuto u poređenju sa ostatkom Srbije i regiona (iznad 85%)? 

Zašto su nastavnici/e u Beogradu (57%) značajno manje spremni da podrže ovakvu inicijativu, u poređenju sa jugoistočnom Srbijom (96%), dok na nivou regiona Balkana, taj procenat podrške nastavnika/ca je 90%.

Kakvo je stanje po pitanju nasilja u školama i prevencije istog?  

Zašto samo 56% mladića, srednjoškolaca, smatra da je rodna ravnopravnost važna tema, u poređenju sa 81% devojaka? 

 

Na ovom događaju pokušaćemo da odgovorimo na ova i mnoga druga pitanja. Najpre, predstavićemo rezultate istraživanja sprovedenog sa učenicima/ama, roditeljima, nastavnicima/ama i drugima, o njihovim stavovima prema obrazovanju o životnim veštinama, o prevenciji nasilja, o rodnoj ravnopravnosti i zdravim stilovima života, a potom i prodiskutovati ove rezultate. Razgovaraćemo i o našem obrazovnom paketu Program Y, namenjenom nastavnicima/ama, stručnim saradnicima/ama, omladinskim radnicima/ama, a biće reči i o našim budućim inicijativama.

Aktivnosti se organizuju u okviru projekta Inicijativa mladića II – Young Men Initiative: „Muškarci i dečaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rešavanju pitanja ekstremizma i nasilja među mladima na Zapadnom Balkanu“, koji je podržan od strane CARE International Balkans, Austrijske razvojne saradnje i Oak fondacije