Žena iz istorije: novinarka Elizabet Kokran Siman

Današnja #ŽenaIzIstorije bila je novinarka koja je, svojim radom i metodama, pokrenula novu vrstu istraživačkog novinarstva.
Možda je znate kao ženu koja je obišla svet za 72 dana, sa 200 funti u džepu i time po prvi put oborila rekord.

Elizabet Kokran Siman (1864 – 1922), poznatija pod pseudonimom Neli Blaj, bila je američka novinarka, spisateljica, industrijalka, pronalazačica i humanitarna radnica.

Imala je svega 16 godina kada se njena porodica preselila u Pitsburg. Izrevoltirana tekstovima koji su odisali mizoginijom i agresivnošću u novinama koje je svakodnevno čitala, odlučila je da napiše pismo uredniku. Iako oduševljen načinom pisanja i ozbiljnošću, urednik je odbio da je zaposli jer je žena, ali je Elizabet uspela da ga ubedi i tako dobije posao, radeći pod pseudonimom Neli Blaj.

Pisala je o položaju zaposlenih žena i fabričkim radnicama, ali ju je uredništvo “guralo” na takozvane “ženske stranice” koje su se bavile modom, društvom i vrtlarstvom. Nije bila zadovoljna time, pa se preselila u Meksiko i radila kao dopisnica.

Po povratku iz Meksika, u svojoj 21. godini, odlučila je da se preseli u Njujork. Tamo je uspela da se zaposli vrlo brzo i dobila je priliku da radi na istraživačkom novinarstvu.
Jedan od prvih zadataka joj je bio da istraži loše postupanje sa pacijentima u ustanovi za mentalno zdravlje. Da bi što bolje istražila o čemu se radi, sama se prijavila da provede 10 dana u ustanovi, glumeći osobu kojoj je mentalno loše.
Njeni tekstovi su doveli do potrebnih političkih reformi o ustanovama za mentalno zdravlje.

Izvor: ROZA udruženje za radna prava žena