Kako osnažiti devojke u lokalnim sredinama?

U prethodna tri meseca održana su 6 treninga o rodnom zasnovanom nasilju za devojke pod nazivom – Trening Ž u sklopu GREAT projekta. Trening je održan u Priboju, Prijepolju, Novom Pazaru, Pančevu, Bujanovcu i Zrenjaninu uz podršku parnerskih organizacija Kancelarija za mlade -Priboj, Kancelarija za mlade-Prijepolj, Connecting-Pančevo, Urban In-Novi Pazar, Kancelarija za mlade-Bujanovac i Photo Expo-Zrenjanin.

Srednjoškolke učestvuju u interaktivnim radionicama koje se organizuju u neformalnom okruženju i zajedno sa trenericama korišcenjem metoda vršnjacke edukacije se edukuju na teme: rod i pol, rodne uloge, nasilje, seksualno nasilje, etiketiranje, moć i odnosi, izražavanje vlastitih osećanja i druge.

 

 

“Najzanimljivije nam je bilo što smo sticale znanje kroz razne igre. I zbog toga nam ni u jednom trenutku nije bilo dosadno. Ono što smo naučile jeste da između muške i ženske osobe nema tako velika razlika koliko okolina pravi da ima. Pored toga, naučile smo da je bitno praštati, jer smo svi mi nekada bili ili jesmo zrtve nasilja. Naučile samo da ne treba ‘lupati etikete’ na prvi pogled ili prvu reč. Volele bismo da učestvujemo u ovakvim radionicama kad god da nam se prilika ukaže, jer je ovo nešto što je mladima zaista potrebno.”

JELENA SALKAI i TEODORA VLAHOVIC – KIKINDA

 

“Radionica koju su držale Vanja i Tijana bilo je nešto sto je meni jako potrebno u životu. Ne samo meni, smatram da je takvo neko znanje koje su nam njih dve prenele neophodno za svaku devojku mojih godina, pa i za starije naravno. Dva puta sam prisustvovala istim predavanjima i mogu sa sigurnošću da kažem da je sve besprekorno, kroz malo šale i igre nauče se neke jako važne životne lekcije…Ispovesti koje su bile deo programa su oba puta kada sam bila, bile najnapetiji deo, ali kroz razgovor smo se opustale i za svaki naš problem dolazile smo do rešenja. Razne igrice razgibavanja i zagrevanja opustale su nas maksimalno, kroz neke igrice smo se i upoznavale međusobno što je bilo jako lepo smišljeno od strane Vanje i Tijane. Nadam se da će biti jos jednom ovako nešto, ako ne isto bar slično, sigurna sam da ću ponovo doći i naučiti još nešto!”

IVONA PEŠIC – VRANJE

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *